Nem adja fel a guru, ragaszkodik a Dellhez!

Vágólapra másolva!
Folytatódik a Dell felvásárlása körüli hajcihő, ezúttal a milliárdos Carl Icahnen volt a sor, hogy valami újdonsággal álljon elő. A guru minden áron szeretné megakadályozni, hogy a számítógépgyártót kivezessék a tőzsdéről, ezért a múlt héten tovább növelte befolyását a cégben. Jelenleg a Dell második számú tulajdonosának számít, aminek köszönhetően nagyobb eséllyel veheti fel a versenyt az alapítóval, aki társával közösen szeretné bekebelezni a Dellt. A szappanoperába illő történetnek várhatóan még nem most lesz vége, csodálkoznánk, ha a szeptember 12-i közgyűlésig egyik befektető sem állna elő újabb lépéssel. 
Vágólapra másolva!

Nem adja egykönnyen magát a Dell felvásárlását és tőzsdei kivezetését leginkább ellenző milliárdos befektető, Carl Icahn. A guru ugyanis tervének megvalósítása érdekében tovább növelte részesedését a számítógépgyártóban, és jelenleg a második számú tulajdonosnak számít 8,9 százalékos pakkjával az alapító, Michael Dell mögött.

Forrás: Origo

A közzététel szerint Icahn múlt csütörtökön, azaz még riválisai újabb ajánlattétele előtt vásárolt 4 millió darab Dell részvényt. Egy napra rá Michael Dell és társa, a Silver Lake újabb felvásárlási árral állt elő. A friss ajánlat 13,75 dollárnyi készpénzt, valamint 0,13 dollár rendkívüli osztalékot tartalmaz. Sőt, ezen felül 0,08 dollárt garantálna a harmadik negyedévi eredmény után papíronként.

Az újonnan szerzett részesedésre nagy szüksége is lesz Icahnnek, ugyanis a Dell speciális bizottsága szeptember 12-re halasztotta a szavazást Dellék felvásárlási ajánlatáról. A közgyűlésen azok a részvényesek dönthetnek a vállalat sorsáról, akik augusztus 13-án Dell tulajdonosok. Ezek alapján pedig nem zárható ki, hogy az elkövetkezendő napokban újabb részvényeket csipegessen a milliárdos.

Ha viszont biztosra szeretne a guru menni, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy ismét finomít saját felvásárlási ajánlatán, hiszen korábban már 4 ötlettel is előállt. A legfrissebb verzió szerint egy saját részvény visszavásárlási programot indítana a Dell színeiben, melyet speciális értékpapírokkal, úgynevezett warrantokkal egészítene ki. Icahn elmondása szerint ajánlatával 15,5-18 dollár ütné a Dell részvényesek markát papíronként.

Mit jelent a warrant?

A warrant úgynevezett opciós utalvány, mely könnyen összekeverhető az opcióval. Abban tér el a szokványos opcióktól, hogy lehívásának fedezetéül a vállalatnak új részvényeket kell kibocsátania, mellyel a forgalomban lévő részvények száma, így a közkézhányad is megnő. Fontos különbség még a warrantok és az opciók között, hogy előbbi általában jóval hosszabb lejárati idővel (akár 15 év) rendelkezik, mint utóbbiak, ami megnöveli a felhasználásig rendelkezésre álló időt. A warrant bevételt eredményez a vállalatnak, amikor a warrant tulajdonosa kifizeti (az opciós megállapodásban rögzített) kötési árat, melyért cserébe részvényt ad a warrant vásárlójának. Az előbbi különbségek miatt a warrant értéke különbözik egy azonos feltételekkel rendelkező vételi opció értékétől.



A számítógépgyártó cég árfolyama legutóbb pénteken mutatott nagyobb elmozdulást, amiben Michael Dellék megemelt ajánlata játszott szerepet. A részvény azóta nem sokat mozdult, továbbra is a 13,75 dolláros friss felvásárlási ár közelében található. Igaz, ne feleljtsük el, hogy ez az összeg még egy kisebb rendkívli osztalékkal is kiegészül.

A Dell árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo