Vágólapra másolva!
Csendesen indult a kereskedés a hazai és a többi európai piacon, a részvényindexek nem mutatnak jelentősebb elmozdulást. A reggeli kínai makroadatok nem tudták lendületbe hozni az indexeket, és az eurózónából sem várható fontosabb statisztika, mely lázba tudná hozni a befektetőket. A hazai blue-chipek közül a Richterből kifogyott a szufla a tegnapi nagyobb megugrás után, és az OTP-vel együtt kisebb korrekcióba kezdett, amivel a BUX-ot is enyhe mínuszban tartják.
Vágólapra másolva!

Korrigál a Richter

Európához hasonlóan a hazai parketten is az átlagosnál alacsonyabb az aktivitás, a magyar részvényindex lefelé csordogál, és 0,1 százalékos mínuszban forog. A tegnapi nagyobb emelkedés után úgy néz ki, alább hagyott a befektetők vételi kedve, és a BUX egyelőre nem tud tovább emelkedni.

A szomszédos piacokon kisebb pluszok láthatóak. Az osztrák ATX indexet a Raiffeisen 0,7 százalékos emelkedése segíti, miután a Bank of America elemzője a korábbi alulsúlyozásról semlegesre minősítette fel a bank részvényeit.

A vételi kedvet nem tudja meghozni a hazai tőzsdén, hogy megerősítette felülsúlyozási ajánlását a magyar részvényekre a Credit Suisse. Hasonló besorolást kapott Csehország is, míg Lengyelországot alulsúlyozásra ajánlja az elemzőház.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A főbb magyar papírok közül a Richter korrigálni kezdte tegnapi megugrását, és 0,8 százalékot esett. Az OTP-nek sem indult jól a napja, mivel már 0,3 százalékot gyengült, és így egyre távolodik a 4500 forintos szinttől. A Magyar Telekom viszont 0,6 százalékos erősödésre képes, amivel egyre messzebb kerül múlt héten ütött történelmi mélypontjától.

A Mol egyelőre tegnapi záróértékénél mozog az Egis-hez hasonlóan.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Eddig a forint piacán sincs nagy mozgás, a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama 297,6 körül mozog. A dollár/forint jegyzése 222,4-nél, a svájci franké kicsivel 242 alatt található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

További hír, hogy hétfőig törleszti az ÁKK az IMF-hitel még fennmaradt, 2,2 milliárd eurós részét - mondta a szervezet vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádiónak adott interjúban. A nemzetközi Valutaalap döntése értelmében a törlesztés három devizanemben, dollárban, euróban és fontban fog megtörténni. Hasonló lépésre szánta el magát az MNB és, ráadásul a jegybank már kedden teljes egészében visszafizette az IMF felé fennálló tartozását.

Enyhe pluszok Európában

Nyugodtabb kereskedésre lehet ma felkészülni az európai tőzsdéken, fontos makroadat nem kerül nyilvánosságra az eurózóna nagybb tagországaiból. Ráadásul a gyorsjelentési szezon is szünetelni fog, így az egyedi vállalati hírekre fókuszálhatnak majd a befektetők. A részvényindexek nem mutatnak nagy elmozdulást nyitás után a csendes, nyári napon, és eddig a kínai makroadatok sem tudták lendületbe hozni a mutatókat. Kínából felemás makroadatok érkeztek reggel, melyek az ázsiai tőzsdéken sem okozott nagy mozgásokat.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Részvényenként 2,4 euróért megvásárolná az América Móvil a holland KPN telekomcéget. A világ egyik leggazdagabb emberének a vállalata ugyan már tulajdonos a holland társaságban, de úgy fest, most elérkezettnek látja végrehajtani a teljes cég bekebelezését. Az ajánlat a tegnapi záróárhoz képest 20 százalékos prémiumot tartalmaz. A bejelentésekre már 17,6 százalékot ugrott a KPN árfolyama.