Vágólapra másolva!
Felülteljesített ma a magyar tőzsde, ráadásul zárásra még húztak is egyet a BUX-on. A mai élmenők a Richter és a Magyar Telekom voltak. Ráadásul úgy tűnik a Richter visszakerülhet az MSCI indexekbe a következő felülvisgálatnál, legalábbis erre lehet következtetni a tegnap megjelent közzétételből. A forinton ránottak egyet a délután folyamán, amivel 301,5 fölé ért az euróval szembeni árfolyam, onnan viszont vissza is ereszkedett.Nyugat-Európát a magas munkanélküliség, míg az amerikai indexeket a vártnál gyengébb fogyasztási adat húzza vissza. Európában az 1 százalék körüli mínuszok sem ritkák, míg a tengerentúlon 0,3-0,7 százalékos csökkenésben vannak a fő indexek.
Vágólapra másolva!

Visszakerülhet a Richter az MSCI indexekbe

Európai szinten felülteljesítő volt ma a BUX, ugyanis nem sok pozitív tartományban található benchmark akadt a kontinensen a pénteki kereskedés során. Ráadásul zárásra meg is rántották az indexet, amiben szerepe lehetett annak is, hogy ma volt a hónap utolsó kereskedési napja, amikor zárásra nagyobb mozgások szoktak kialakulni.

Forrás: investor.hu

Visszakerülhet a Richter az MSCI indexekbe, amire azonban egyelőre a részvény nem reagált érdemben, habár 1,1 százalékos pluszba került zárásra. Az MSCI tegnap közzétette, hogy ezentúl a globális indexeit úgy állítaná majd össze, hogy figyelmen kívül hagyja a minimális likviditási kritériumokat, így a Richternek ismét bérelt helye lehet az elitklubban. A gyógyszergyártó piacán a mai forgalom meglehetősen magas 4 milliárd fölötti volt.

A Richter árfolyama

Forrás: Origo

A blue-chipek közül végül az OTP is átugrott a zöld tartományba, a Mol-lal együtt, ami 0,9 százalékot tudott felfelé menni. A parkett motorja a Magyar Telekom volt, amely 2 százalékkal drágult pénteken, míg az Egis 0,6 százalékot tudott drágulni.

Forrás: Origo

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

Megfelelő tárgyalási alapnak tartja a kormány a Bankszövetség devizahitelekkel kapcsolatban benyújtott javaslatát, ugyanakkor a kérdésben még nem született döntés - mondta Sütő Ágnes, a szervezet kommunikációs vezetője az MTI-nek. A tárgyalások majd a következő hónapokban folytatódhatnak.

Négy óra után rántottak egyet a forinton is, amivel a hazai deviza az euróval szemben 301,5 fölé is szúrt, de jelenleg már hasonló mértékben vissza is jött az árfolyam.

EUR/HUF

Forrás: investor.hu

A magas munkanélküliség bizonytalanítja a befektetőket

Több makroadat is napvilágot látott ma az eurózónából, a munkanélküliségi ráta továbbra is 12 százalék fölött áll, ez pedig még mindig olyan magas szint, ami nagy kihívások elé állítja az országokat. A korábban publikált GDP-adatokból már azt lehetett látni, hogy elindult a kilábalás, azonban a stagnáló munkanélküliség még problémákat okozhat.

A piacok nem is reagáltak túl jól az adatokra, a korábbi minimális mínuszok mélyültek. A gazdasági bizalom azonban nagyobb mértékben javult az eurózónában, mint azt előzetesen várták, ráadásul 2 éves csúcsot ütött, de úgy tűnik ez kevésbé érdekli a befektetőket.

Forrás: investor.hu

Lenyűgözte a befektetőket a L'Oréal, mivel a világ legnagyobb kozmetikai cége szépen növelte eredményét az idei első félévben, ráadásul a cég megerősítette idei évre vonatkozó várakozásait is. Ezért el is kezdték vásárolni a részvényeket a piaci szereplők, 4 százalékos pluszba segítve a papírokat.

A vártnál magasabb üzemi profitot ért el az év első hat hónapjában az Hermés. A luxusipari ráadásul megerősítette éves várakozását is, így akár 10 százalékkal is növekedhet az árbevétel 2013-ban, ha nem lesznek nagy mozgások a devizaárfolyamokban. A teljes évre vonatkozó profit az árbevétel százalékában pedig elérheti a 2012-es rekordértéket is. A luxuscég papírjai 2,4 százalékkal lendültek felfelé.

Könnyen keresztül húzhatják a világ második leggazdagabb emberének, Carlos Slimnek a számításait. Egy független alapítvány, a KPN Foundation ugyanis megakadályozná a holland KPN telekomcég felvásárlását, melyet a telekommogul az érdekeltségi körébe tartozó América Móvilon keresztül kíván végrehajtani. A hírekre a KPN részvényeit több mint 3 százalékos mínuszba lökték a befektetők.

Gyenge hónap felé tart az S&P

Lefelé veszik az irányt az amerikai tőzsdék a hosszú hétvége előtt, ugyanis hétfőn a Labour Day miatt nem lesz kereskedés a tengerentúlon. Mai mínuszával az S&P 500 index 2012 májusától a legnagyobb havi csökkenése felé halad. Augusztusban az index közel 3 százalékkal került lejjebb, elsősorban a Fed pénznyomdájának mérséklése és a Szíriával kapcsolatos aggodalmak miatt.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo

Ma pedig egyáltalán nem segíti a piacokat, hogy a háztartások személyes jövedelme a vártnál kicsivel jobban csökkent, és ezzel együtt kevesebbet is költöttek júliusban.

Forrás: investor.hu

Nem tud segíteni a hangulaton, hogy a Michigan-i fogyasztói bizalmi index jobb lett a vártnál, a Chicagói beszerzési menedzserindex pedig hajszálra annyi lett, mint amit prognosztizáltak.

Az arany és az ezüst is gyenge ma, 0,9-1,6 százalékos mínuszokat mutatnak az instrumentumok. Az arany így visszaesett 1400 dollár alá, ráadásul a dollár is erősödik az euróval szemben.

6 százalékos pluszban van az Apache Corp., miután az amerikai cég eladta az egyiptomi gáz és olaj érdekeltségeinek egy részét 3,1 milliárd dollárért a kínai Sinopec-nek.

Az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedévet zárt a felhő alapú szolgáltatásokat nyújtó Salesforce.com. A társaság azonban megemelte a 2014-es pénzügyi évre vonatkozó értékesítési prognózisát.