Sikerült meggyőzni a milliárdost

Vágólapra másolva!
A világ második leggazdagabb emberét is meg lehet győzni, legalább is a spanyol Telefónica telekommunikációs cég sikerrel járt. A társaság ugyanis megemelte vételi ajánlatát a német E-Plus mobilcégre, miután a mexikói Carlos Slim nem tartotta elegendőnek a felkínált összeget. Azonban egy magasabb ajánlat hallatán úgy néz ki, hogy megenyhűlni látszik a milliárdos, és így vélhetően nem fog akadékoskodni az október 2-i közgyűlésen.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb spanyol telekommunikációs cégnek, a Telefónicának sikerült maga mellé állítania a világ második leggazdagabb emberét, a mexikói Carlos Slimet. Minderre azután került sor, hogy távközlési társaság finomított a KPN német egységére, az E-Plusra tett felvásárlási ajánlatán, ugyanis a korábbi összeggel nem volt maradéktalanul elégedett a telekommogul.

A friss ajánlattal az ügylet összértéke már 8,55 milliárd euróra rúg a korábbi 8,1 milliárddal szemben. Az eredeti, július 23-i megállapodással a KPN 5 milliárd eurónyi készpénzt, illetve 17,6 százalékos részesedést kapott volna az E-Plus és a Telefónica német egységének, a Telefónica Deutschlandnak az összeolvadásából létrejövő cégből. Ez most annyiban változott, hogy 20,5 százalékos csomagot kapna az újonnan létrejövő telekomcégben, igaz 2,9 százalékos pakkra vételi opciója lesz a Telefónica Deutschlandnak 510 millió euró fejében.

Forrás: Origo
Forrás: Origo


Telekomóriás születik

Nem is csoda, hogy Carlos Slim nem adta magát egykönnyen, hiszen az újonnan létrejövő telekommunikációs vállalat Németország legnagyobb távközlési cége lenne. A Bloomberg gyűjtése szerint a születőben lévő telekom óriás 43,8 millió ügyféllel rendelkezne a 2013 első félév végi adatok alapján, míg az eddigi piacvezető 37,5 millióval, a Vodafone pedig 32,2 millióval.

Forrás: Origo
Forrás: Origo


Európai pozíciót erősíti Slim

A Telefónica egyébként kénytelen volt emelni a téten, hiszen a Carlos Slim érdekeltségi körébe tartozó América Móvil közel 30 százalékos részesedésével a holland KPN legnagyobb tulajdonosának számít. Ráadásul itt nem is kíván megállni, csaknem a teljes befolyás megszerzése a cél, ugyanúgy, mint a többi leány esetében. Korábban már az Investor.hu is beszámolt róla, hogy a legnagyobb latin-amerikai távközlési cég részvényenként 2,4 eurós árat kínálna a KPN-ért cserébe.

Az América Móvil azóta már jelezte, hogy mindenképpen az amszterdami tőzsdén kívánják tartani a KPN, akár 95 százalékos, vagy nagyobb részesedét szereznek, akár nem. A jövőt illetően a telekommogul célja, hogy megerősítse pozícióit az európai telekommunikációs piacon. A milliárdos tavaly ugyanis jelentős összegeket fordított arra, hogy közel 30 százalékos részesedést szerezzen a KPN-ben és a Telekom Austriában is egyaránt. A befektetések azonban egyelőre még nem hozták meg a várt sikert, mostanáig jókora összeget bukott a cégeken Slim. Más választása azonban nincs, minthogy Európa felé vegye az irányt, hiszen Mexikóban komoly megszorításokkal kell majd szembenéznie távközlési vállalatának.

Pozitívan reagáltak a befektetők a Telefónica friss ajánlatára, mind a német, mind pedig a holland telekompapír 3 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést. Eközben Slim másik európai telekomrészvénye, a Telekom Austria továbbra is tartja azokat a szinteket, melyeket azt követően ért el, hogy a milliárdos felvásárlási ajánlatott tett holland befektetésére.

A Telefónica Deutschland árfolyama (Xetra)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A KPN árfolyama (Amszterdam)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Telekom Austria árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo
Forrás: Origo