Pofont kaphat a héten a Ryanair

Vágólapra másolva!
Akár már kedden, de várhatóan a héten ultimátumot adhat a brit versenyfelügyelet az ír Ryanairnek, hogy adja el a szintén ír Aer Lingusban lévő közel 30 százalékos részesedésének egészét, vagy annak egy részét, írja a The Sunday Times. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a brit hatóság vizsgálja a Ryanair befolyását a másik ír fapadosban, és hogy legkésőbb szeptember 5-ig előáll ítéletével. Elemzők szerint várhatóan versenyellenesnek ítélik a tulajdon nagyságát, és annak csökkentésére fogják felszólítani a céget. 
Vágólapra másolva!

Akár már holnap, de valószínűleg még a héten ultimátumot adhat a brit versenyfelügyelet a Ryanairnek, hogy adja el a szintén ír Aer Lingusban lévő közel 30 százalékos részesedésének egy részét, vagy akár az egészet, írja a The Sunday Times meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A hír azonban nem újdonság, mivel már korábban lehetett tudni, hogy a hatóság azt szeretné elérni, hogy csökkentse részesedését a Ryanair, mivel szerinte a két társaság összefonódása miatt a Nagy-Britannia és Írország közötti utakon magasabbak az árak. A két légitársaság ugyanis 80 százalékot hasít ki a két ország közötti utasforgalomból. Korábban azt lehetett tudni, hogy a brit felügyelet szeptember 5-ig zárja le az ügyet, és szakértők arra számítanak, hogy előreláthatólag versenyellenesnek fogja minősíteni az Aer Lingus-ban lévő részesedést.

A versenyfelügyelet keresete akár pontot is tehet a 6 éve tartó huza-vona végére. Európa legnagyobb fapados légitársasága, a Ryanair már többször fel szerette volna vásárolni vetélytársát. A brit versenyfelügyelet már tavaly június óta vizsgálja az ügyet, amit azonban feltartott az Európai Bizottság külön vizsgálata a Ryanair akvizíciós kísérletével kapcsolatban. Az uniós döntéshozók egyébként februárban utasították el a felvásárlást.

Júliusban azt közölte a Ryanair, hogy ő eladná a honfitárs Aer Lingus-ban meglévő kisebbségi részesedését, ha egy másik európai légitársaság megszerezné a részvényesek többségi támogatását a felvásárláshoz. Ez a trükk viszont valószínűleg nem hatotta meg a szabályozókat, mivel a potenciális felvásárló légitársaság csak akkor tudna 50 százalék feletti részt megszerezni az Aer Lingus-ból, ha a Ryanairen kívüli tulajdonosok eladnák részüket. A 25 százalékos pakettel bíró ír állam korábban viszont úgy nyilatkozott, hogy inkább a tőzsdén értékesítené részvényeit, hogy azzal is a közkézhányad nagyságát növeljék, és az is valószínűtlennek tűnik, hogy a 3 százalékot birtokló Etihad Airways szívesen adná el egy riválisának a kezében lévő részt.

Mivel Londonban nincs kereskedés, és a hír sem tartalmaz túl sok új információt így nagy reakció sincs rá, a dublini kereskedésben minimális mínuszban áll a részvény.

A Ryanair árfolyama (Dublin)

Forrás: investor.hu