Jöhet az aranyrali?

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb számban fogadnak a hedge fundok és más intézményi befektetők az arany árfolyamának emelkedésére, vagyis látszólag a háborús aggodalmak és a feltörekvő piaci tőkemenekítés jól végezték dolgukat. Éveken belül a Citigroup elemzője már 3500 dolláros aranyárat sem tart elképzelhetetlennek, amit többek között az amerikai adósság folyamatos emelkedésével magyaráz.
Vágólapra másolva!

Az intézmények a ralira fogadnak

A hedge fundok és több nagyobb intézményi szereplő is igen nagy tétekben fogadnak az arany ralijára, legalábbis ez derült ki a CFTC adataiból. Ugyanis az aranyra vonatkozó nettó long pozíciók száma január óta nem látott szintig emelkedett augusztus 27-re, míg a short kontraktusok augusztusban hatalmasat csökkentek. Így a nettó pozícionáltság esetében is visszapattanást lehetett megfigyelni.

Forrás: investor.hu

Az idei évet tekintve az arany árfolyama eddig több mint 15 százalékot zuhant, ellenben június végétől egy nagyobb rali bontakozott ki a nemesfém piacán. Ennek hatására múlt héten a 20 százalékos emelkedési határt is elérte, ezzel hivatalosan belépve a bikapiacba. (Igaz, ott nem sok időt tudott eltölteni a nemesfém.)

A felhajtóerőt a szíriai feszültségek kiéleződése, valamint az elsősorban Kínából és Indiából érkező aranyéhség fűtötte. Ehhez hozzájött még, hogy a feltörekvő piacokról gyorsuló ütemben menekült a tőke, vagyis a fokozódó kockázatok újra megerősítették az arany tartalékeszköz szerepét.

Ellenben az elmúlt három napban folyamatosan csökkent a nemesfém árfolyama az 1420-30 dollár körüli értékekről egészen 1400 dollár alá beesve. Ahogyan az azonnali szíriai katonai beavatkozás lehetősége elmúlt, úgy csökkent az arany ára is. Múlt héten a brit parlament alsóháza szavazott az akció ellen, ráadásul az ENSZ Biztonsági Tanácsa sem támogatna egy esetleges csapást. A hétvégén Barack Obama amerikai elnök nyilatkozott úgy, hogy a Kongresszus felhatalmazását kéri a szíriai katonai akcióhoz, vagyis gyors beavatkozás már nem lesz, ez pedig nyugtatólag hatott a piacokra.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: investor.hu

Egy extrém jóslat

Tom Fitzpatrick, a Citigroup egyik legjobb technikai elemzője múlt héten állt elő kicsit elrugaszkodott aranyár jóslattal, szerinte ugyanis a nemesfém akár 3500 dollárig is száguldhat néhány éven belül. Az arany ugyanis jelenleg olyan mozgásokat mutat, ami kísértetiesen hasonlít a hetvenes években megfigyelt folyamatokra, amikor az arany nagy menetelésbe kezdett akkori mélypontjáról.

Fitzpatrick az amerikai adósságplafon alakulásának és az arany árfolyamának szoros korrelációjával is igyekszik alátámasztani várakozását. A folyamatok a 2000-es évek elejétől nagy együttmozgást tükröznek, azonban a 2012 év végétől végbemenő nagy aranyáreséssel a nemesfém igencsak lemaradt a tovább emelkedő adósságok mögött.

Forrás: investor.hu

Ráadásul a tavalyi amerikai elnökválasztás során piaci körökben az volt az általános vélekedés, hogy Obama második ciklusának végére, vagyis 2016-ra 22 ezer milliárd dollárig emelhetik az adósságlimitet. Ha az elmúlt 12 év adatait vizsgáljuk, akkor ez a 3500 dolláros aranyárat is elképzelhetővé teszi a Citi elemzője szerint.

Persze azért érdemes továbbra is óvatosan kezelni az ilyen extrém jóslatokat, például a Citigroup egy másik elemzője, David Wilson is sokkal konzervatívabb, hiszen ő 2015 végére is csak 1250 dolláros aranyat vár.