Komlón jó most vállalkozni

Komló mára az ország legátláthatóbb gazdálkodású, és leginkább vállalkozásbarát városainak egyikévé vált.
Vágólapra másolva!
Ha létezne verseny a kkv-barát magyar városok között, azt ma Baranya megye egyik forgalmas helysége nyerné: 2013-ban Komló lett a legátláthatóbb gazdálkodású magyar város. Nemcsak a saját megyéjében teljesít példaértékűen, hanem országosan is. 
Vágólapra másolva!

A Transparency International nevű szervezet felmérése annak alapján pontoz, mennyire publikusak a közbeszerzéssel kapcsolatos adatok. Komló az elérhető 10-ből 9 pontot ért el. Tájékozódásképpen: a megyei átlag 2,93.

A korrupcióellenes harcra szakosodott szervezet összesen 370 baranya-megyei önkormányzat tevékenységében vizsgálta meg, mennyire átláthatóan használják fel a rájuk bízott közpénzeket. Szempont volt többek között az, a város- vagy településvezetés rendelkezik-e éves közbeszerzési tervvel, mennyire elérhetőek a megkötött szerződések és a teljesítésükre vonatkozó adatok, illetve mennyire feltűnően és logikusan strukturálva található meg ugyanez az illető önkormányzat honlapján.

Komló mára az ország legátláthatóbb gazdálkodású, és leginkább vállalkozásbarát városainak egyikévé vált. Forrás: Fortepan (1951)

Országosan 22 önkormányzat ért el 9 vagy 10 pontot a TI felmérésén, a nemzeti átlag 3,56.

Hatalmas lehetőség: a szabad vállalkozói zóna

A nyilvánvaló dicsőségen túl a helyezés jelentősége az, hogy Komló ezáltal elnyerte a szabad vállalkozási zóna címet. A címmel járó tetemes társaságiadó-kedvezmény, az új munkahelyek támogatása, a szociális hozzájárulási adómentesség és más fontos előnyök nemcsak a nagy cégek, hanem a kkv-szektor számára is páratlanul gazdag lehetőséget kínálnak. Ehhez elegendő egy százmillió forintos beruházás, vagy egyetlen új munkahely létrehozása. A befektetett összeg arányában csökkenthető a fizetendő társasági adó. Ennek mértéke akár az adó 80%-át is elérheti tíz éven keresztül. A munkaerő-igényes ágazatok számára jó hír, hogy minden újonnan felvett dolgozó után három éven keresztül jelentősen mérséklődik a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési járulék is. Emellett mintegy 15%-kal megnő a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból pályázati úton igényelhető támogatás összege is: a létszámot bővítő cégek akár 3 millió forintot is kaphatnak minden új alkalmazott után.

A térségben az utóbbi években javuló tendenciát mutatnak a munkaerőpiac paraméterei, pedig korábban a munkanélküliség a város egyik égető problémája volt. A városvezetés feltett szándéka a kitüntető cím adta lehetőségeket kihasználni, elsősorban azt, hogy ezzel az eredménnyel Komló beruházásvonzó képessége jelentősen megnőtt. Ezen felül Komló közvetlenül, lakossági fórumokon kívánja megszólítani a helyi vállalkozókat.

A tisztességes munka öröme

“A gyermekek és az ifjúság mellett a munkát adó vállalkozások a jövő kulcsa”, véli Polics József polgármester. “2010. októberében, az esküm után néhány nappal már minden vállalkozóval személyesen találkoztam. Az önkormányzat nem tud munkahelyeket teremteni, de a környezetet kedvezően alakítani, a munkahelyteremtést élénkíteni annál fontosabb feladatunk. Nekem mint a város vezetőjének mindig is fontos volt a vállalkozókkal a rendszeres kapcsolattartás. Évente átlagosan 2-3 alkalommal találkozom velük, párbeszédünk folyamatos. Legutóbb júniusban szerveztünk vállalkozói fórumot.”

Arról, vajon mi az oka annak, hogy Komló ilyen határozottan utasította maga mögé a megyei átlagot az átláthatósági skálán, Polics József így vélekedik: “Tisztességes, keresztény értékeken alapuló munka híve vagyok, ezt követelem meg a munkatársaimtól is. A közbeszerezéseket mindig verseny alapján bonyolítjuk, igyekszünk a városba érkező forrásokat a városban rendelkezésre álló vállalkozásokkal elvégeztetni, a forrásokat itt tartani a közvetlen környezetünkben.”

És hogy mely kis- és középvállalatok döngetnek Komlón? “Miután bezárták a bányát, az egyik vállalkozói kör a fémmegmunkálást célozta meg, ebben a szegmensben rengeteg káefté alakult. Ők vannak a legtöbben, náluk még ma is nagy az igény az ilyen szakmákra. Ők a legerősebbek abban is, hogy erre tereljék a pályaválasztás előtt álló fiatalokat: az oktatási intézmények és a vállalkozások között nagyon jó az együttműködés. Komlón ezen kívül nagyon sok embert foglalkoztat a könnyűipar. A szocializmusban létezett a karbonvállalat, ahol a bányászfeleségek konfekciós termékeket állítottak elő. Erre a bázisra alapozottan sok vállalkozás kezdett virágozni. Ugyancsak jelentős a beszállítás az autóiparba. Az egyik helyi vállalkozás, a Rati Kft. üzeme műanyagalkatrészeket gyárt autókhoz, ám működése rendkívül környezettudatos, karbonlábnyoma igen kicsi, az energiát napból, földből, szélből nyerik. Ez a csarnok Komló egyik büszkesége”, mondja Polics József.