Vágólapra másolva!
Nem tudnak kimászni a mínuszokból az európai részvényindexek, annak ellenére, hogy kedvező makroadatok láttak napvilágot az eurózóna szolgáltatószektorából. A nyugtalanságot a szíriai feszültségek kiéleződése okozhatja, Barack Obama tegnap a Kongresszusban tartott beszédében a támadások megindítása mellett érvelt, amit a republikánusok vezetője is támogatott. Emiatt a BUX is gyengélkedik, bár esése minimálisnak tekinthető, részben a Richter erősödésének köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A Richter az üdítő kivétel

Az európai tőzsdék gyengélkedése a magyar tőzsdére is rossz hatással van, bár a BUX csupán minimális mínuszban mozog délben. A szomszédos piacoknak sem megy jól, az ottani részvényindexek szintén esést mutatnak. Egyedüli kivétel a lenygel WIG20, mely 0,2 százalékot tudott erősödni.

Forrás: Origo

A hazai főbb papírok vegyesen teljesítenek, a leggyengébbnek a Mol és a Magyar Telekom számít, előbbi 0,5 szzáalékot, utóbbi 0,3 százalékot gyengült. Az olajpapír ezzel tegnapi megugrását korrigálja.

Az OTP nem tudott javítani, és továbbra is tegnapi záróértéke alatt mozog 0,2 százalékkal. A Richter viszont újra kiemelkedik társai közül 0,4 százalékos emelkedésével, amivel folytatják az elmúlt napok remek teljesítményét, amit vélhetően annak köszönhetnek, hogy novembertől nagy valószínűséggel visszakerülhetnek az MSCI indexekbe, ami újra rájuk irányította a befektetők figyelmét.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül az FHB új történelmi mélypontot ütött 0,6 százalékos esés után, míg az E-Star szintén pocsékul teljesít, és 4,2 százalékot gyengült.

A forint nem tudta folytatni reggeli erősödését, és a 301,4-es szint közelében ragadt az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 228,7-nél, a svájci franké 244,3-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Kétéves csúcson az eurózóna szolgáltatóipara

Európában a kedvező makroadatok sem tudják kirángatni a negatív tartományból a részvényindexeket, melyek változatlanul mínuszokban mozognak.

A délelőtt közzétett statisztikák az európai szolgáltatószektor további javulásáról árulkodtak, a francia szolgáltatószektorbeli beszerzési menedzserindex (PMI) a júliusi 48,6 pontról 48,9 pontra emelkedett augusztusban. Az elemzők csak 47,7 pontra számítottak. A mutató ugyan még mindig a zsugorodás/növekedés határát jelző 50 pontos érték alatt található, de folyamatosan közeledik a bővülés jelző tartomány felé.

A német szolgáltatószektorban 52,8 ponton alakult az augusztusi PMI a júliusi 51,3 pont után, holott a szakértők csak 52,4 pontos értékre számítottak. Az eurózónában pedig 50,7 pontra emelkedett a PMI a szolgáltatószektorban, ami kétéves csúcsnak felelt meg.

A részvényindexek a szíriai konfliktus kiéleződése miatt eshetnek, Barack Obama tegnap a Kongresszusban tartott beszédében a támadások megindítása mellett érvelt, amit a republikánusok vezetője is támogatott.

Forrás: Origo

A Ryanair részvényei 14,5 százalékot zuhantak, miután a légitársaság bejelentette, a korábban jelzett sáv alsó részén alakulhat a cég idei profitja. Eszerint 570 millió euró körüli lehet a társaság idei nyeresége.

A Ryanair zuhanása a szektortársakat is magával rántotta, az Easyjet már 7 százalékot, az Aer Lingus 6 százalékot zuhant. De a tradícionális légitársaságoknak sem megy jól, ugyanis a Lufthansa 4 százalékos, az Air France-KLM 3 százalékos, míg a British Airways anyacége, az IAG 3,5 mínuszban van.

Érkezik a Fed Bézs könyve

Az európai tőzsdék esése Amerikát is magával ránthatja, a határidős indexek alapján minimális mínusszal indulhat a kereskedés a tengerentúli piacokon.

Ma a fontosabb makroadatok közül a New-York-i feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, és a gépjárműértékesítések augusztusi alakulását lesz érdemes figyelni. Ezen túl napvilágot lát a Fed Bézs könyve, melyből fontos információk derülnek ki, hogy a jegybank hogyan vélekedik az amerikai gazdaságról. Emiatt a QE3 program jövőjéről is pontosabb információkat kaphat a piac.