Óriási roham előtt az áruházak?

Vágólapra másolva!
Érdemes résen lenni bizonyos kiskereskedelmi cégek részvényeinek piacán, a grafikonok szerint ugyanis akár nagy mozgásokra is sor kerülhet az előttünk álló időszakban. A Sainsbury egy öt éve erős ellenállást jelentős szintet ugorhat, amire ha sor kerül, nagy tér nyílhat meg felfele.
Vágólapra másolva!

J SAINSBURY: Rég nem látott szintekkel szállt szembe

2008 eleje óta nem látott szintekre jutott el a brit kiskereskedelmi részvény árfolyama. A 400 pennys (4 font) szint egyben a kialakult emelkedő háromszög alakzat felső szárának felel meg, ami a kitörés, és további hegymenet lehetőségét erősíti.

Ha sikerülne áttörni a 400 pennys szintet, akkor további jelentős növekedés elé nézhetne a papír, ugyanis 450 pennyig nem található komolyabb ellenállás. Sőt, e szint felett található egy nagyobb rés, ami 2007 óta nyitva tátong. Ezek alapján akár 550 pennyig is elmehetne az árfolyam.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Lefordulás esetén a háromszög alakzat alsó száráig csúszhat vissza az árfolyam, ráadásul ezt a szintet az 50 hetes mozgóátlag is erősíti, így igen erős támasznak számít. Nagyobb baj akkor lehet, ha ez is elesik.

J Sainsbury heti grafikon (London)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az árfolyam ráadásul a napi grafikonon egy még kisebb tartományba szorult a 400 pennys szint és az 50 napos mozgóátlag között. Ennek azonban rövidesen vége szakadhat, és eldőlhet, hogy merre is folytatja útját a papír.

J Sainsbury napi grafikon (London)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

DIA*: Csúcsformában a spanyol Aldi

Új történelmi csúcsot állított fel a spanyol élelmiszer kiskereskedelmi diszkont áruházlánc részvénye, ami a korábban említett Carrefour leánya is volt már. A társaság papírját tavaly év elején vezették be a madridi parkettre, a nagyobb felívelés beindulására azonban fél évet kellett várni.

DIA heti grafikon (Madrid)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az árfolyam a csúcs felállítást követően a 76,4 százalékos Fibonacci-szintig korrigált vissza, ahonnan úgy néz ki, hogy sikerül visszafordulnia északi irányba. A jelenlegi maximum legyűrésével az árfolyam újabb akadályait a Fibonacci-vonalak segítségével lehet kijelölni 7,24, illetve 7,56 eurónál.

Alapvetően pozitívan értékelhető, ha egy részvény új történelmi csúcsot állít fel, ugyanakkor ne feledjük, hogy a spanyol cég nem tekint vissza hosszú tőzsdei múltra.

Ellenkező esetben több fontos támasz is megállíthatja a csökkenést, ezek közül a nevezetes mozgóátlagok mellett az emelkedő trendvonalra érdemes figyelni.

DIA napi grafikon (Madrid)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.