Százmilliók ütik az internetes rádió markát

Vágólapra másolva!
Több százmillió dollár értékben bocsát ki új részvényeket a Pandora, amivel komolyabb forráshoz juthat a befektetőktől. A cég főleg általános üzleti célokat jelölt meg a kibocsátás mögött, így próbálva teljesíteni a jelenleg futó üzleti évére kitűzött egyre halványabb célokat. A tőkepiacok általános összefüggéseinek eredményeként nem is meglepő, a Pandora jókora mínuszt mutatott a hétfői kereskedés utáni órákban.
Vágólapra másolva!

A 10 milliós eladás

Nagy szüksége lehet a forrásra a Pandorának, az internetes zeneszolgáltató ugyanis 10 millió új részvény kibocsátását tervezi a következő hónapokban, ami a tegnapi, 22,83 dolláros árfolyam mellett közel 230 millió dolláros tőkét jelentene a cégnek. A Pandora emellett további 4 millió saját részvényt is értékesít majd, ám ezek már nem új részvények lesznek. Nézzük mi is történik pontosan!

A Pandora részvényekből jelenleg 176,4 millió részvény található a piacon, melyek több mint 75 százaléka közkézhányadon forog, vagyis olyan befektetőknél vannak a papírok, akik nem birtokolják a teljes vállalat még 5 százalékát sem. A 10 millió új részvény viszont már 186,4 milliós részvénymennyiséget jelentene, ám ha jobban belegondolunk, az új részvények kibocsátásától a vállalat jövedelmezősége aligha változik meg.

Ami megváltozik, az csupán a kibocsátott részvénymennyiség, ami tíz millióval emelkedik. Ennek értelmében viszont a nyereségen, már nem 176,4, hanem 186,4 millió részvény "osztozkodik" majd, vagyis az egy részvényre jutó nyereség (EPS) értelemszerűen csökken. Így természetesen a befektetők számára is valamelyest kevésbé lesz értékes a részvény.

Az árfolyamcsökkenés pedig más okokból is levezethető. A vagyoni helyzet ugyanis szintén változatlan marad, ám a piac által 4,2 milliárd dollárra értékelt cégen már nem 176,4, hanem 186,4 millió részvény osztozkodik. Elméletileg tehát az árfolyamnak csökkennie kell, hüvelykujjszabály szerint pedig annyival, mint amennyivel az új részvények száma emelkedik. Nos, a Pandora esetében 5,7 százalékos "hígulás" következik be, az árfolyam pedig több mint 4 százalékos mínuszt mutatott be, tehát alapvetően működött a részvénykibocsátás egyik fontos paradigmája. Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy a részvénypiaci megítélés, a befektetői értékítélete sok más tényezőtől is függ.

De mire kell ez a rengeteg pénz?

A Pandora hivatalos közleménye szerint általános vállalati célok érdekében van szükségük a forrásra, ilyen lehet például a működési tőke növelése, vagy éppen nagyobb beruházások finanszírozása. Szüksége is lehet a Pandorának a forrásra, hiszen az előző negyedévben gyengén teljesített a cég, közel 5 millió dolláros nettó veszteséget ért el, ráadásul a január végén záródó üzleti évére sem vár már komoly nyereséget, csupán pár centet részvényenként.

Bár január óta még így is kiválóan szerepel az árfolyam, a cég számára nem tekinthető az sem jó hírnek, hogy az Apple, a héten érkező iOS7 keretében saját rádiós szolgáltatást vezet be a piacra. Az új vezérigazgatóban, a Microsoftnál korábban dolgozó Brian McAndrews-ban viszont bízhatnak a befektetők, amit jól tükröz az is, hogy a múltheti bejelentés hírére egyből 9 százalékot ugrott a Pandora árfolyama. Nos, a mai nyitásnál erre egész biztosan nem kerül sor, 23 dollár közelében kezdhet a Pandora árfolyama.

A Pandora árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo