Vágólapra másolva!
Alapjaiban alakulhat át az európai távközlési piac, ha a most bejelentett új szabályozásra az uniós tagországok rábólintanak. A leglátványosabb változást a roamingdíjak eltörlése hozza, de számos más módosítás is jön, amelyek lényege, hogy az előfizető jogai nagyon megerősödnek.
Vágólapra másolva!
Mobiltelefonáló fiatal Korzikán. Vége lehet a roamingdíjnak. Forrás: AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Kemény ultimátumot kaptak az Európai Unió távközlési cégei. Választhatnak, melyik ujjukba harapnak: jövő júliustól vagy a hazaival egyenértékű roamingdíjakat tartalmazó csomagokat alakítanak ki, vagy technikailag "elengedik" a külföldön tartózkodó előfizetőiket. Vagyis az ügyfelek SIM-kártya-csere, telefonszámcsere és bármiféle extra költség nélkül is más, akár olcsóbb, helyi hálózatokat használhatnak majd.

A javaslat célja az, hogy 2016-ra egyetlen olyan uniós ország se legyen, ahol a külföldön tartózkodók nem tudnak telefonálni az otthoni tarifáikkal. A hívásfogadásért pedig sehol sem lehet majd díjat kérni.

A javaslatot az Európai Bizottság szerdán fogadta el, kidolgozója a távközlési cégek orra alá már eddig is sok borsot törő holland biztos, Neelie Kroes volt. A tervre a tagállamok parlamentjeinek is rá kell bólintaniuk, hogy törvényerőre emelkedjen.

Kroes egy olyan vaskos csomagot tett le a bizottság asztalára, amelynek legpopulárisabb eleme a roaming eltörlése, de még számos alapvető változást hoz az iparágra. Megszünteti a szektor európai széttagoltságát, számos, határokon átnyúló szolgáltatást egységessé tesz. Úgy képzeli el a jövőt, mint a légitársaságok mai rendszerét, ahol néhány nagy, lazább szövetség között folyik a verseny.

"Véget kell vetnünk az európai telekomlottónak. Vállalom ezt a kifejezést, mert ma az ügyfeleknek annyiféle szolgáltatás közül kell választaniuk, hogy mondhatni lottóznak, másrészt így nem lehet egységes piacról beszélni" - mondta a biztos a sajtótájékoztatóján.

Neelie Kroes biztos bejelenti a javaslatot. Egységes Európát akar. Forrás: AFP/John Thys

Ha a javaslatból törvény lesz, a szolgáltatóknak a roaming mellett sok mindent át kell gondolniuk, hiszen például a hűségnyilatkozatok és az adatátviteli szolgáltatások jelenlegi rendszerét is keményen támadja a szöveg, kiszélesítve az előfizető jogait.

Nem lehet majd blokkolni, lassítani, vagy bármilyen módon befolyásolni az adatátvitelt a tartalom alapján, vagyis egy távközlési cég technikailag nem akadályozhatja az előfizetőit abban, hogy adott esetben skype-oljanak, és így ingyen telefonáljanak.

Nagyon szigorú követelményeket állítanak a sávszélesség-ígéretekkel kapcsolatban is. A cégeknek egyértelműen jelezniük kell a vállalt minimális adatátviteli sebességet, még csúcsidőben is, és ha ez nem teljesül, az szerződésszegésnek számít majd. Nem elméleti és átlagos, hanem a valóságban mért sávszélességet kell majd garantálni, és csak nagyon indokolt esetben, például internetes tévé- vagy orvosi adatátviteli szolgáltatásoknál lehet különdíjat kérni a stabil, gyors adatátvitel biztosításáért.

A Portugal Telecom épületénél telefonál egy nő Lisszabonban. Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az előfizetők meghatározhatják majd, hogy egy hónapban legfeljebb mennyit szeretnének a távközlési szolgáltatásokért fizetni, és ha a hónap során elérkeznek a határ 80 százalékához, a szolgáltatótól figyelmeztetést kell kapniuk. A részletes számláért különdíjat felszámolni nem lehet többé.

A hűségnyilatkozatok jelenlegi rendszerének is vége, az előfizetők 6 hónap után bármikor szerződést bonthatnak, ha egy hónappal előtte jelzik a szándékukat. A szerződések minimálisan meghatározott ideje nem lehet 24 hónapnál több, de minden szolgáltató köteles lesz 12 hónapos szerződések nyújtására is.

A vezető európai távközlési cégek érdekképviseleti szervei ellenzik a terveket, szerintük az nem éri el a kívánt célt.

A Deutsche Telekom közleménye

"A Deutsche Telekom üdvözli az európai távközlési szektor konszolidációjára törekvő kezdeményezéseket, de nem ért egyet azzal, hogy valóban szükség volna a roaminggal és nemzetközi hívásokkal kapcsolatos szabályozásokra. A cég elvi alapon elutasítja az árképzésbe történő szabályozói beavatkozást, mert annak szerinte rossz üzenete van az új, szélessávú hálózatokba befektető beruházók számára. A Deutsche Telekom vonzó roaming ajánlatainak piaci bevezetésével már eddig is bizonyította, hogy a piac szabályozás nélkül is tökéletesen működik" - írja a német társaság, amellyel a Magyar Telekom is azonos állásponton van.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.