Expressz posták nyugatról

Vágólapra másolva!
Óriási tempót diktáltak az elmúlt években a nagy nyugat-európai posták részvényei, melyek így rég nem látott szintekre jutottak el. Látva az elmúlt hetek korrekcióit, akár kedvező beszállókat is találhatunk a papírokban.
Vágólapra másolva!

Októberben közelebbről is megismerkedhetnek ügyfeleink a frankfurti parkettel, ugyanis legújabb akciónk keretében rendkívül kedvező díjak mellett lehet kereskedni német részvényekkel!

Az akció részleteiről ezen a linken olvashat.

DEUTSCHE POST: Csúcsközelben járt
(Xetra)

Egészen közel került az elmúlt hónapokban a Deutsche Post árfolyama a 2007-ben felállított 26,3 eurós történelmi csúcsához. Ennek beállításához azonban még le kellene gyűrnie a 25 euró közelében lévő akadályt.

Bár elsőre nem sikerült áttörni a 25 eurós szintet, nagyobb gond még sincs, hiszen az emelkedő trend 2011 óta töretlen. Ha esetleg tovább folytatódna a korrekció, akkor a heti grafikon tanulsága szerint 23 euró közelében lelhetne menedékre az árfolyam.

Deutsche Post heti grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A napi grafikon alapján azonban jól vizsgázott a 23,4 eurós támasz, melyet a 76,4-es Fibonacci-vonal jelölt ki. Ráadásul ma sikeresen pattant fel róla az árfolyam, ismét célba véve a 25 eurós ellenállást.

Kitörés esetén a Fibonacci-vonalak alapján is a 27 eurós szint tűnik a következő komolyabb akadálynak, míg ezt követően akár a 28,6 eurós szintet is megközelítheti az árfolyam.

Deutsche Post napi grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

OESTERRECHISCHE POST: Rég nem látott magasságokban az árfolyam
(Bécs)

Legutóbb 6 éve járt hasonló magasságokban az osztrák posta árfolyama. Ráadásul, ha sikerülne legyűrnie a papírnak a 34 eurós szintet, ami az elmúlt hónapok során már kétszer is feltartotta, akkor a korábbi csúcsokat is megcélozhatná.

Egyelőre visszakorrigált az árfolyam, de az 50 hetes mozgóátlag mellett a 2011 óta tartó emelkedő trendvonal is sikeresen vizsgázott támaszként. Amíg ezek nem törnek le, addig nincs komolyabb baj, ha pedig sikerülne innen felpattanni, akkor az csak jó hír lenne a jövőt illetően.

Oesterreichische Post heti grafikon (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A napi grafikont nézve egy igen markáns menedékre talált az árfolyam a 200 napos mozgóátlagban, ami nem csak hogy megtartotta, de még sikerült is felpattannia róla a részvénynek. Tehát igazából a trendvonalat is csak távolról tesztelte a papír.

A 32,4 eurós szint áttörése azonban nem ígérkezik könnyű feladatnak, az itt lévő dupla ellenállás egyelőre ellenáll az árfolyam rohamának. A hegymenet folytatódásához azonban mindenképpen le kellene gyűrnie.

Oesterreichische Post napi grafikon (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.