Nekimegy a Mol a horvát kormánynak

Vágólapra másolva!
Nemzetközi választott bíróságon keresi az igazát a Mol a horvát kormány szerződésszegése miatt. Nyolcvan milliárd forint a tét.
Vágólapra másolva!

A Mol nemzetközi választott bírósági eljárást kezdeményez a horvát kormány ellen - közölte kedd este az olajvállalat.

Az eljárást a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) indítja, horvátországi befektetéseinek védelmében, mert a horvát kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait - derül ki a szövegből.

A Molnak kötelezettsége, hogy érdekeinek érvényesítése céljából megtegye a megfelelő jogi lépéseket, de továbbra is nyitott a vita tárgyalásos rendezésére - áll a cég közleményében.

Szeptember közepén írta meg az egyik horvát újság, hogy a Mol jogi lépésekre készül Horvátország ellen. Mivel kétmilliárd kuna (csaknem 80 milliárd forint) veszteség érte azzal, hogy a horvát kormány nem teljesítette az INA gázüzletágának átvételéről szóló szerződést, ekkora kártérítést fog követelni.

Egy Molhoz közeli forrás akkor azt mondta az Origónak, hogy a Molnak egyszerűen elfogyott a türelme. Eredetileg ugyanis 2009-ben kellett volna a kormánynak átvennie a veszteséges üzletágat, aztán egy év haladékot kért, de 2010 végén és azóta sem történt semmi.

A vállalat és a horvát kormány viszonya egyre feszültebb, elsősorban Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató horvátországi köröztetése miatt. Emellett a horvátok azt vetik a cég szemére, hogy nem teljesítette az olajfinomítók korszerűsítésére tett vállalását, és az INA irányításának szerintük nem megfelelő modelljének módosításáról is tárgyalni akarnak.