Keveset kell aggódnunk a gazdaság miatt a héten

Vágólapra másolva!
Nem valószínű, hogy éppen a gazdasági hírek rontanák el a karácsonyunkat, ugyanis nem lesz sok belőlük. A TV2 eladása tartogatja e héten a legtöbb izgalmat, a magyar tőzsde majdnem egész héten zárva lesz. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A hétvégi ígéretek szerint a TV2 eladásáról e héten hétfőn adják ki a német ProSiebenSat1-csoport hivatalos közleményét. A héten kétségkívül ez bizonyulhat a legizgalmasabb gazdasági – vagy az is kiderülhet, inkább politikai – hírnek.

Hétfőn adta ki a KSH a külkereskedelmi termékforgalomról szó adatot,amely 759 millió eurós többletet mutatott, majd az MNB adja ki a harmadik negyedév fizetési mérlegét, itt is többletre számíthatunk.

Kedden bezár a magyar tőzsde, s már ki sem nyit a héten. A külföldi tőzsdéken is korlátozottabban lehet kereskedni, 24-én előbb zárnak a piacok, 25-én zárva is maradnak. 26-án már kinyit a New York-i tőzsde, de a legtöbb tőzsde csak 27-n nyit ki újra (a magyar ekkor sem). Ahol kinyitnak a tőzsdék, ott sem számíthatunk túlzottan nagy forgalomra. Minden jel arra mutat, nyugalmas hetünk lesz a gazdasági hírek szempontjából.

A forintárfolyam hirtelen változása persze kikezdheti az idegrendszerünket karácsonykor is, mint azt tavaly tette.

Erre remélhetőleg nem kerül sor. Ha mégis sor kerülne rá, akkor eszünkbe kell jusson, az ilyentájt nem túl likvid piacon kis tételeknek is nagy árfolyameltérítő hatása lehet, ezért egy jelentős gyengülésből vagy erősödésből fölösleges mélyreható következtetést levonni.