Nem pörög a bankkártya-biznisz - Bajban az AmEx

Vágólapra másolva!
Jelentős költségekkel, köztük jelentős létszámleépítéssel készül átstrukturálni üzleti modelljét az American Express. Bár január 17-re várták, a kártyatársaság csütörtökön este tette közzé előzetes számait az elmúlt negyedévről, mely bár jobb lett az elemzők által vártnál, így is nagy profitesést mutat.
Vágólapra másolva!

Nagy elbocsátás lehet az ára az American Express üzleti modelljének átrstrukturálásának, ugyanis alkalmazottjainak 8,5 százalékától válhat meg a cég. A leépítésnek csaknem 300 millió dolláros egyszeri költségvonzata lehet, ami nagyrészt az idei évet terhelheti. Kenneth Chenault vezérigazgató tegnapi közleményében kifejtette, év végéig további 4-6 százalékkal zsugorodhat a 63 500 fős munkavállalói létszám a cégnél.

Bár január 17-én kellett volna jelentenie az American Expressnek, a vállalat már tegnap közzétette a legutóbbi negyedévről szóló előzetes számait, ami egyelőre nem tartalmazta az elbocsátásból származó költségeket. A negyedik negyedévben 47 százalékkal esett a társaság profitja, az egy évvel ezelőtti 1,19 milliárdról 637 millió dollárra. A kártyatársaság 1,09 dolláros egy részvényre jutó profitja még így is 3 centtel meghaladta a Bloomberg elemzői által felállított konszenzust. Árbevétel terén kis híján a prognosztizáltnak megfelelően alakított a társaság, a várt 8,11 milliárdtól csak némileg maradt el, 8,1 milliárd lett végül.

Az árfolyam a tegnapi kezdeti esést követően végül visszamászott 60 dollár fölé.

American Express (NYSE)