Nem bíznak a cégek a gazdaságpolitikában

Vágólapra másolva!
Romlott a K&H kkv-bizalmi indexe, ami a vállalkozások elbizonytalanodását jelzi. A cégek a gazdaságpolitikát és az adókat tekintve rosszabbnak látják a helyzetüket, mint a korábbi negyedévben, viszont egyre bátrabban pályáznak, és több munkahelyet jelentenek be.
Vágólapra másolva!

Tovatűnt az előző negyedéves hangulatjavulás, újra pesszimistábbak lettek a vállalkozások a K&H Bank kkv-bizalmi indexe szerint. A romló hangulatot a gazdaságpolitika, a közterhek és a versenyhelyzet változása okozta az 500 mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével készült felmérés szerint.

Az index eddig több negyedéves időszakon át egy irányba mozgott, vagyis a vállalkozásokat tartósan javuló vagy romló hangulat jellemezte. 2011 végétől azonban az egyik negyedévben javul, utána romlik a bizalmi index, ez a K&H szerint a bizonytalanságot jelzi.

Az index a tavalyi utolsó negyedévben 5 ponttal, -35 pontra csökkent. A negatív értékek a rossz helyzetet, a pozitív értékek a jót jelentik. A vállalkozások legutóbb 2010 felénél látták jónak a helyzetüket, akkor volt az index legutóbb a pozitív tartományban.

"A legutóbbi felmérés eredményei alapján a kkv-szektort terhelő közterhek, a gazdaságpolitika és a versenyhelyzet változásának megítélése is visszaesett, amely megkérdőjelezi az újonnan bevezetni kívánt, kisvállalati adózást segítő adófajták eredményességét" - magyarázta az eredményeket Németh László, a K&H kkv-marketing főosztályának vezetője.

Szerinte a növekvő közterhek negatív hatása a vállalkozások pénzügyi eredményeiben is tetten érhető. A kkv-k átlagosan 4 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak ebben az évben, a várt nyereségnövekedés azonban csupán 1 százalékot tesz. ki. "A felmérésből az is kiderül, hogy a kkv-vezetők a jegybanki alapkamat csökkenése ellenére sem számítanak kedvezőbb vállalati hitelkamatokra, miközben tovább csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek finanszírozási forrásként banki hitelben gondolkodnak (25 százalék)" - mondta.

Javultak a foglalkoztatási helyzetet mérő alindex adatai. 22-ről 28 százalékra nőtt azon kkv-k aránya, amelyek szerint az adott szektoron belül növekedni fognak a bérek, és 20 százalékponttal nőtt a bejelentett dolgozók aránya is. A vállalkozások egyre jobbnak érzik az európai uniós pályázatokat, ezért egyre többen adnak is be ilyet.