Bejelzett a mutató: nagyot szólhat a józanodás

Vágólapra másolva!
Meglehetősen túlfűtöttek a részvénypiacok a Bank of America elemzői szerint. A befektetői optimizmus rég látott csúcsszinteken tartózkodik, miközben a gazdasági folyamatok már nem feltétlenül indokolnak ilyen nagy nyugalmat. Akár nagy kijózanodás is lehet ennek a vége.
Vágólapra másolva!

Igen jelentős mértékű optimizmus uralkodik a befektetők körében, derül ki a Bank of America legfrissebb felméréséből. Eszerint az utóbbi tíz évben az esetek csupán 1 százalékában volt megfigyelhető még a mostaninál is optimistább állapot, ami a nagyfokú feltörekvő piaci tőkebeáramlásban, a magas kockázatú kötvények túlvettségében, és a hedge fundok felőli agresszívabb pozícionáltságban ölt testet.

A túlzott optimizmus riasztó jel lehet a részvénypiacok rövidebb távú mozgásainak tekintetében, ráadásul az elemzők szerint a képet tovább rontja, hogy miközben a hangulat egyre jobb, globális szinten a makrogazdasági mutatók már összességében inkább kedvezőtlen meglepetéseket okoznak. Érvelésük szerint az ellentétes irányba változó két tényező a piaci szereplők csúnya kijózanodásához is vezethet.