Nagyot kaszálhattunk részvényeken, az arany viszont lemaradó

Vágólapra másolva!
Kellemes hozamokat érhetett el az a befektető, aki év elején fektette be a pénzét a részvénypiacokon, és február közepén lezárta pozícióját, ugyanis szinte az összes börze kiemelkedően teljesített év elején. Gyakorlatilag minden adott volt ahhoz, hogy a főbb részvényindexek több éves csúcsaikra másszanak. A jegybankok laza monetáris politikája, a befektetők kockázatéhsége, a vártnál kedvezőbb gyorsjelentések, és a várakozásokat hozni képes makrogazdasági helyzet mind a rali kibontakozását segítették. Ezen túl a nyersanyagpiacokon is a vevők dominálnak eddig, a kötvényekbe fektetők viszont foghatják a fejüket. Íme az idei év eddigi nyertesei, vesztesei.
Vágólapra másolva!

Kétségtelenül a jen vitte a prímet az év eddigi részében, már amennyiben a tavaly év végéhez képest mutatkozó elmozdulásokat vizsgáljuk. Nem szomorkodhattak azonban részvénybefektetők sem, hiszen a világ részvénypiacai is kirobbanó formában voltak, sőt még az olaj ára is nagyot emelkedett. Az újabb válságtól tartó és emiatt pénzüket biztonságos eszközökbe menekítő befektetőknek azonban eddig csalódniuk kellett, hiszen például az arany, vagy az amerikai államkötvények az év eddigi részében a legrosszabb befektetéseknek bizonyultak.

Forrás: [origo]

Öntik a pénzt a részvénypiacokra a jegybankok

Gyakorlatilag minden adott volt az év eleji részvénypiaci ralihoz, számos tényező segítette felfele a tőzsdei árakat. A legfontosabb ezek közül:

  • Az USA az utolsó pillanatban (ideiglenesen) elkerülte a költségvetési szakadékot, a nagy összeomlás elmaradt,
  • Európából, Kínából és Amerikából is viszonylag jó - a várakozásokat zömében hozni képes - makroadatok láttak napvilágot,
  • Eközben tovább öntik a pénzt a jegybankok a piacokra. A Fed tavaly év végén kibővítette eszközvásárlási programját, melynek keretében havonta már 85 milliárd dollár értékben vásárolhat különböző lejáratú kötvényeket, Japánban pedig a Bank of Japan tavaly év vége felé 101 ezer milliárd jenre emelte eszközvásárlási programját. A jegybankok likviditásbővítő intézkedései hatalmas forrást biztosítanak a piacok számára, ami egyben felhajtóerő az árfolyamoknak is.
  • Igen jelentős mértékű tőke áramlik a részvénypiacokra, ami nagy befektetési házak szerint a tavaly év végi előrehozott osztalékfizetések újrabefektetésének és a banki betétekből, pénzpiaci alapokból való tőkekivonásnak lehet az eredménye.
  • Kedvezően alakult az amerikai gyorsjelentési szezon, a vállalatok inkább kellemes meglepetést okoztak negyedéves számaikkal, ami szintén az optimizmust erősítheti.

Ezek a tényezők oda vezettek, hogy az amerikai részvénypiacok minden idők egyik legerősebb januári kezdését produkálták, az S&P 500 és a Dow Jones is ötéves csúcsára, a Nasdaq pedig 13 éves csúcsára került. Az S&P év eleje óta már több mint 6 százalékkal értékelődött fel.

Odapörköltek a japánoknak, megfordult Kína is

A részvénypiacok nem csak Amerikában, hanem Ázsiában és Európában is több éves csúcsokat ostromolnak. A japán Nikkei 225 index 33 hónapos magasságban mozog, mivel a decemberben megválasztott új japán miniszterelnök minden áron ki akarja rángatni a deflációtól szenvedő gazdaságot a gödörből, és ezt elsősorban a gazdaság felpörgetésével kívánja elérni.

Ennek érdekében erőteljes nyomást gyakorol a japán jegybankra, hogy az további monetáris intézkedésekkel segítse stimulálni a gazdaságot. A gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatás miatt a jen óriási gyengülésen megy keresztül, és 3 éve nem volt ilyen alacsony szinten a dollárral és az euróval szemben. A gyenge deviza pedig segíti az exportorientált vállalatokat az eredményük javítása révén, ami a részvényeik erősödéséhez, és így a Nikkei száguldásához vezet.

Az eufórikus hangulatban a kínai Shanghai Composite is magára talált a tavaly novemberig mutatkozó pocsék teljesítménye után, és fél éves csúcsa körül tanyázik jelenleg. Ebben nagy segítségére volt a rövid távú növekedési félelmek eltűnése (melyek a tavalyi eséseket okozták), mivel a gazdasági mutatók alapján egyre jobban úgy néz ki, a világ második legnagyobb gazdasága rövid távon nem kell, hogy a keménylandolás veszélyeivel szembenézzen.

Forrás: [origo]

Európában lassabb a tempó

Ezen túl Európában a német DAX ötéves, a londoni FTSE pedig négy és féléves csúcsa körül mozog, bár az amerikai és ázsiai piacokon uralkodó remek hangulat az öreg kontinens tőzsdéin nem igazán tud hasonló mértékű emelkedéseket produkálni. Olaszországban a február végi választások előtt Silvio Berlusconi feltűnése gerjeszti az aggodalmakat, Spanyoloszágban pedig Mariano Rajoy korrupciós botránya okoz nyugtalanságot, és veszélyezteti a megkezdett reformfolyamatokat.

Bár az eurózóna szétesésének esélye is nagyon sokat csökkent Mario Draghi tavalyi kijelentése óta, miszerint az EKB bármi áron hajlandó megvédeni a közös fizetőeszközt, az értékeltségi szintek emelkedése a gyengébb növekedési kilátásokkal egyáltalán nem az európai piacok mellett szóló érv.

Forrás: [origo]

Mi a helyzet a BUX-szal?

Különösen örömteli, hogy a részvénypiacok meneteléséből a BUX is ki tudta venni a részét, ráadásul nem is akárhogyan! A magyar részvényindex erősödésében szerepet játszhat, hogy tavaly igencsak alulteljesítőnek számított régiós társaihoz képest, ráadásul valamelyest enyhültek a jegybankelnök váltás miatti félelmek, miközben a devizakötvény-kibocsátás az ország idei adósságfinanszírozását övező kockázatok csökkenéséhez vezet.

Fontos persze azt is látni, hogy a cseh PX és a lengyel WIG 20 pont szilveszter környékén volt másfél éves csúcsán, ahonnan már nagyjából 2,5, illetve 3,1 százalékkal ereszkedtek lejjebb. Az osztrák ATX viszont tartja magát, és ha kicsivel is, de tovább tudott mászni bő kétéves csúcsáról.

Régiós részvényindexek relatív teljesítménye év eleje óta(%)

Forrás: [origo]

A világban uralkodó jó hangulat a feltörekvő országok tőzsdéi közül a törökre is jó hatással van. Az XU 100 jócskán felülteljesítette társait 2012-ben 60 százalékos(!) növekedésével, bár idén eddig nem tudja folytatni tudja emelkedését. Az MSCI török piacot lefedő benchmarkja továbbra is kedvező értékeltségen forog, és bár a növekedési kilátásait tekintve nem tartozik a leggyorsabb expanziós kilátásokkal kecsegtető országok közé, de még így is közel kétszámjegyű átlagos éves eredménynövekedési ütem várható a Bloomberg adatai szerint a következő közel két évben.

Minden a kötvények ellen szól

Annak ellenére, hogy a Fed már 85 milliárd dollárért vásárolhat államkötvényeket havonta, a lassan javuló amerikai makrogazdasági mutatók miatt már kezdenek felerősödni azok a félelmek, melyek szerint a jegybank a korábban vártnál akár hamarabb is befejezheti eszközvásárlási programját. Márpedig ha a Fed felhagyna az alternatív élénkítés eszközével, úgy jelentős mértékű kereslet esne ki az állampapírok piacáról. Az emiatti óvatosságnak lehet szerepe abban, hogy a kötvényhozamok az utóbbi hónapokban emelkedő pályára álltak a tengerentúlon.

Eközben válságszerű sokkok nem érik a befektetőket, így sokan kezdhetnek elfordulni a biztonságos menedéknek tekintett amerikai államkötvényektől. Ez leginkább hozamemelkedésben és ezzel párhuzamosan árfolyamcsökkenésben ölt testet. Egyes szakértői vélemények szerint a kötvénypiacon már felfedezhető a lassú tőkekivonás jelensége, mely a gazdasági növekedési várakozások által hajtott részvénypiacon találhat helyet magának.

A kockázatvállalási kedv fokozódása és az eurózóna adósságválságának elcsendesedése miatt miközben az amerikai kötvényhozamok nagyot emelkedtek, a spanyol vagy olasz hozamok a tavaly év végi szinteken tartózkodnak. Bár mérsékelt emelkedés már tapasztalható volt az utóbbi hetekben, a világban zajló hozamvadászat még alapvetően a periféria kötvények segítségére tud lenni.

Forrás: [origo]

Problémát okoz az erős euró

Kiváló erőben van az euró, mióta tavaly Mario Draghi kijelentette, bármi áron hajlandók megvédeni a közös fizetőeszközt. Az euró már 14 százalékot erősödött az amúgy is gyengülő dollárral szemben, és 14 hónapos csúcsa körül mozog vele szemben. Az erős deviza miatt egyre több ország -az élen Franciaországgal- kezd aggódni, hogy az exportra termelő vállalataik veszítenek versenyképességükből, ezért Francois Hollande erőteljesen szorgalmazza a közös fizetőeszköz gyengítését, amihez a németek nem igazán szeretnének hozzájárulni.

A jelentős amerikai pénznyomtatás gyengíti a dollárt, ráadásul a befektetők kockázatkedvelő üzemmódban vannak, így nem kell az amerikai zöldhasúba menekülniük, fedezéket keresve a tőkepiaci turbulenciák ellen.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

Kirobbanó erőben az olaj

A kedvező befektetői hangulat e a nyersanyagok piacán is érezteti hatását, melyek drágulásában a gyengülő dollár is szerepet játszik. Az amerikai fizetőeszköz esése miatt a befektetők olcsóbban tudják megvásárolni az amerikai fizetőeszközben denominált nyersanyagokat, ami felhajtja az áraikat.

Ezt támasztja alá a Thomson Reuters nyersanyagindex emelkedése is, melynek komponensei közül a WTI nyersolaj négy hónapos, a Brent pedig 9 hónapos csúcsot ütött a napokban. A nyersolaj drágulásának okait többek között a közel-keleti feszültségek fokozódásában lehet keresni. A befektetők félnek, hogy az Izrael és Szíria közötti éleződő feszültségek destabilizálhatják a térséget, ami veszélyeztetheti az olajellátást, hiányt okozva a piacon. Ezen túl a líbiai biztonsági helyzet romlása is fenyegetettséget jelent az olajellátásra.

Továbbá a a világgazdaság második negyedéves fellendülésére várakozások is segítik felfelé az olaj árát, hiszen az a fekete arany iránti kereslet emelkedésével járhatna együtt.

WTI nyersolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Az arany viszont gyenge

Az aranyra eközben ellentétes irányú tényezők hatnak, az egyik oldalon a folytonos pénznyomtatásnak, az amerikai és japán QE-nek kedvező hatást kéne gyakorolnia az árfolyamára. Másrészt mivel a pénzügyi katasztrófa miatti aggodalmak elültek, sokak számára már az arany sem annyira vonzó eszköz.

Az is elképzelhető, hogy a következő gazdasági válságtól való félelem miatt a befektetők közül sokan már tetemes mennyiségű nemesfémet halmoztak fel. A világvége azonban elmaradt, így egyre kevesebb pótlólagos kereslet érkezik az aranypiacra. Amennyiben az eurózóna egyben marad és a gazdaságok egyre jobb formába kerülnek, további lejtmenetre lehet felkészülni az esetében.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]