736 milliárd forint kockázat van a költségvetésben

2013.02.12. 15:56

Kovács Árpád a Költségvetési Tanács elnök egy budapesti konferencián beszélt először a KT számára, az idei költségvetésről szóló elemzésükről. Szerintük a kockázatok összesen 736 milliárd forintot tesznek ki, amivel szemben 500 milliárdos tartalék és egy 30 milliárdos pluszbevétel áll.

Aktív kockázatkezeléssel tartható a kormány 3 százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiánycélja - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke egy budapesti konferencián kedden.

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) konferenciáján kifejtette: a költségvetésnek egyaránt vannak technikai és a makrogazdasági negatív kockázatai, jóllehet nem valószínű, hogy ezek mindegyike egyszerre teljesül.

A technikai kockázatok között említette az e-útdíj bevezetésének esetleges késlekedését, a pénztárgépek adóhatósági bekötését, illetve az állami tranzakciós illetékből származó bevételeket, míg a makrogazdasági kockázatok között az eltérő kamat- és növekedési pályából adódóan elmaradó adóbevételeket.

A közgazdász szerint a technikai kockázatok mintegy 385 milliárd forintnyi költségvetési bevételt érintenek, míg a makrogazdasági kockázatok 351 milliárd forintnyit. Ezzel szemben áll a  költségvetés 400 milliárd forintos szabad tartaléka, illetve a 100 milliárd forintos általános tartalék, illetve 30 milliárd forint többlet, amely a munkahelyvédelmi akcióterv új adóinak alacsonyabb igénybevételéből származik - tette hozzá.

Az [origo] január végén szedte össze, hogy milyen kockázatok leselkednek a költségvetésre. Akkor 500-600 milliárdos potenciális lyukat számoltunk össze, de ebben benne volt 200 miliárd forinttal, hogy a kormány egyszeri juttatást adhat az év végén a nyugdíjasoknak. Nem szerepelt viszont a számításban a makrogazdasági kockázat. A Nemzetgazdasági Minisztérium cikkünkre reagálva azt írta, hogy a költségvetés nem tervez nyugdíjasbónusszal.

Kovács Árpád szerint nyilvánvaló, hogy a magyar gazdaságban növekedési trendfordulóra van szükség. Úgy fogalmazott: reméljük, hogy 2013 második felében lesz változás.

A Költségvetési Tanács elnöke a siker érdekében bevetett eszközökkel kapcsolatosan a stabilitás és a kiszámíthatóság szükségességét emelte ki, és üdvözölte azokat a kormányzati bejelentéseket, amelyek szerint a gazdaságpolitika immár kialakult rendszert alkot, amelyen a kabinet már nem fog lényegesen változtatni.

A közgazdász - a markáns jegybanki növekedésösztönzés lehetőségére utalva - leszögezte: természetesen egy jól teljesítő sportoló tud alkalmazni doppingot, de akinek testi adottságai alkalmatlanok ennek befogadására, ott lehet, hogy ez értelmetlen és a dopping hatásai sokkal rosszabbak annál a javulásnál, amit előzetesen várni lehetett.