Vágólapra másolva!
A várakozásokat túlszárnyaló negyedik negyedéves árbevételről, és a konszenzust minimális mértékben meghaladó üzemi eredményről számolt be a legnagyobb spanyol mobilszolgáltató, a Telefónica. A hírt pozitívan fogadták, az elmúlt hónapok lejtmenetét követően 2 százalékos emelkedést mutat a telekompapír.
Vágólapra másolva!

A bolívár húzta le a profitot

82 százalékos profit zuhanásról számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében a legnagyobb spanyol telekomcég, a Telefónica. A 2012 végi 438 millió eurós profitot a venezuelai bolívár nagy mértékű leértékelésével, illetve a Telecom Italiaban meglévő részesedés értékének csökkentésével magyarázta a társaság.

Az értékcsökkentést és amortizációt tartalmazó működési eredmény (EBITDA) 8,6 százalékkal zsugorodott az október-decemberi időszakban, az egy évvel korábbi értékhez képest. Az 5,45 milliárd eurós tényadat kis mértékben ugyan, de meghaladta a Bloomberg által összegyűjtött 5,44 milliárd eurós konszenzust.

Az árbevétel 2 százalékkal 15,8 milliárd euróra csökkent az időszak során, amivel sikerült túlszárnyalni a 15,6 milliárd eurós elemzői várakozást. A főbb régiókat tekintve az európai értékesítés 6,7 százalékkal zsugorodott az előző év utolsó negyedévéhez képest, míg a Latin-Amerikáben keletkezett bevételek 4,2 százalékkal magasabbak voltak. Hazai piacán, Spanyolországban továbbra is csak vergődik a Telefónica, itt 14 százalékot zuhant az értékesítés. Ennek ellenére őrzi piacvezető szerepét, igaz, piaci részesedése negyedévről negyedévre csökken, ami nem túl pozitív az eleve szűkülő spanyol piacon. Sajtóinformációk szerint a legkisebb szolgáltató, a Yoigo felvásárlásával törhetné meg a tendenciát.

Forrás: [origo]

2012 egészét tekintve a latin-amerikai operáció árbevétel terén is meghaladta az európai egység értékesítését, amire még soha nem volt példa a vállalat történetében. A működési eredmény már tavaly is magasabb volt a tengerentúlon.

Középpontban az adósság csökkentése

A 2013-as üzleti év után továbbra is 0,75 eurós osztalékot fizetne a Telefónica, azután hogy tavaly júliusban felfüggesztette a kifizetések, ezzel mintegy 100 milliárd eurót spórolva a társaság számára.

A Telefónica számára komoly gondot jelent a hatalmas adósságállománya, amely év végén 51,3 milliárd eurón állt. Azt azonban mindenképp érdemes kiemelni, hogy a társaság tavaly nagy erőkkel dolgozott az adósság lefaragásán, ennek érdekében több eszközét is értékesítette. Közöttük található a német Telefónica Deutschland tőzsdére vitele. A menedzsment célja, hogy idén 47 milliárd euró alá csökkentsék az adósság állományát.

A vezetés 2013-ra megfogalmazott céljai között szerepel az árbevétel növekedése. Ezen kívül az értékcsökkenést és amortizációt is tartalmazó működési eredményhányad (EBITDA margin) csökkenése kisebb lehet, mint 2012-ben. Tavaly ugyanis az egyszeri tételeket és a devizaárfolyamok változásának hatását kiszűrve 1,1 százalékpont volt az organikus zsugorodás a jövedelmezőség terén.

A Telefónica árfolyama (Madrid)

Forrás: [origo]