Kiderültek az E-Star csődtárgyalás részletei

Vágólapra másolva!
Tegnap este közzétette az E-Star a szerdai csődtárgyaláson szavazásra bocsátott kérdésekkel kapcsolatos szavazati arányokat. Ebből kiderül, hogy szoros volt a szavazás, a nem biztosított hitelezők 48,64 százaléka támogatta a társaság egyezségi javaslatát, míg a biztosított hitelezők teljes mellszélességgel a menedzsment által előterjesztett megoldás mellett voltak.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétette tegnap este az E-Star, hogy a szerdai csődegyezségi tárgyaláson a hitelezők milyen arányban utasították el a társaság által javasolt csődegyezségi megoldást. A biztosított hitelezők 100 százaléka támogatta a javaslatot, ami nem is lehet meglepetés azután, hogy ezek a tartozások teljes mértékben az E-Star Csoport tulajdonába kerültek (többek között a nemrég bejelentett követelés megvásárlások kapcsán).

A nem biztosított hitelezőknek azonban csak 48,64 százaléka támogatta a társaság javaslatát, ezért végül az nem került elfogadásra. Úgy tűnik, hogy viszonylag szoros volt a játszma, és ez arra enged következtetni, hogy egy következő csődegyezségi tárgyalás során, amennyiben a felek álláspontja közelebb tud kerülni és a hitelezők tényleg szeretnék a megállapodást (az nem kérdés, hogy mi a menedzsment szándéka ebben a kérdésben), akkor megszülethet az egyezség.

Mivel a másik kérdésben, nevezetesen a fizetési haladék 120 nappal történő meghosszabbításában pozitív döntés született, erre most további 3 hónap áll a felek rendelkezésére. A biztosított hitelezők 100 százaléka mellett a nem biztosított hitelezők 80,97 százaléka támogatta ezt a döntést.

A menedzsment a rendelkezésre álló idő alatt ki fog dolgozni egy újabb csődegyezségi javaslatot, melyről egy következő tárgyaláson fognak szavazni.

Mi van a részvényárfolyammal?

Az biztos, hogy nehéz tisztán látni, mivel nagyon sok projektet zárt le az utóbbi időben az E-Star. Azt se lehet tudni, hogy a megmaradt projektek milyen pénztermelésre képesek, mivel a társaság in medias res abbahagyta a havi riportok publikálását. Ezen kívül a KBC elemzőjétől úgy tudjuk, hogy nem tesz közzé negyedik negyedéves jelentést sem az E-Star, bár törvény adta joga alapján ez nem is kötelező (a PannErgynél láthatunk még hasonló gyakorlatot, mivel ők sem tesznek közzé negyedik negyedéves gyorsjelentést, hanem majd március vége felé fogják publikálni az első négy negyedévre vonatkozó eredményszámokat). Az E-Star részéről érthető ez a lépés, nyilván a csődegyezség előkészítésével vannak elfoglalva a társaságnál.

A legutóbb decemberben közzétett havi jelentésből az látszott, hogy a tavaly év eleji EBITDA szinthez képest jóval visszafogottabb eredményre lesz képes az áramvonalasított projekt portfólió (legalább is a november és december hónapok teljesítménye ezt tükrözi).

Forrás: [origo]

A részvények árfolyama tegnap eséssel reagált a sikertelen csődtárgyalás hírére, ezért talán a mai kereskedésben a szoros szavazási eredmény hozhat némi vigaszt. Azonban nem vagyunk biztosak abban, hogy az a kereskedési tartomány, ahol az E-Star részvények most forognak, hűen tükrözi a társaság részvényeinek fair értékét. Korábban már pedzegettük, hogy egy jelentős részvény higulás hatására akár kétszemjegyű részvényértéket is elképzelhetőnek tartunk.

E-Star

Forrás: [origo]