Varga szavaira erősödik a forint

Vágólapra másolva!
Nem bír talpraállni a forint, mely tovább folytatja péntek este megkezdett gyengülését, és már bőven a lélektani 300-as szint fölött mozog az euróval szembeni jegyzése. A hazai fizetőeszköz pocsék teljesítményében változatlanul az új jegybanki vezetés múlt heti intézkedései játszhatnak szerepet, a külföldi befektetők egy része most reagál a pénteki bejelentésre. A jegybank szerint simán megy az átállás, bár az alelnökök lefokozásáról nem ejtett szót a közlemény. Varga Mihályra vár, hogy mérsékelt nyilatkozatokkal megpróbálja megnyugtatni a kedélyeket ma délután.
Vágólapra másolva!

16:13

Varga Mihály újonnan kinevezett nemzetgazdasági miniszter délutáni beszédében kifejtette, hogy nem kíván változtatni sem az NGM struktúráján, sem a szervezet céljain. Továbbra is az adósság és a költségvetési hiány csökkentésére, illetve a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság növekedésére helyezné a hangsúlyt. A bizalom építése érdekében a kormány meghallgatná a gazdasági szereplőket, közöttük a külföldi befektetőket és a bankokat is.

Varga Mihály a forint jelenlegi helyzetéről is beszélt, elmondása szerint csupán átmeneti a forint gyengülése, ha tartóssá válna a tendencia, akkor sor kerülhetne kormányzati beavatkozásra is. Az idei költségvetés 285 forintos euróárfolyammal lett kalkulálva, és ehhez is szeretné tartani magát a kormány.

A kormány továbbra is stratégiai együttműködésre készül az MNB-vel, előnynek tekinti, hogy a szervezet élén Matolcsy György áll. A devizahitelesek problémájának kezelésében nem tartja szükségesnek új eszközök bevezetését Varga, legfeljebb a jelenlegi eszközök finomítására lehet szükség. Ennek érdekében már a nap folyamán is egyeztetett a Bankszövetség vezetőivel.

A nyilatkozatra érdemi reakciót látni a forint piacán, az euróval szembeni árfolyam erősödésnek indult a 303-as szint közeléből egészen 301,5-ig.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

10:30

A mai látványos kitöréssel a forint előtt még további jelentős tér nyílt technikai szemmel, hiszen ha így marad a helyzet - a piac lendülete alapján egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy ma visszatérjünk 300 alá -, akkor az árfolyam előtt nem magasodik újabb akadály rövid távon. A forint megcélozhatja tavaly májusi mélypontját (a grafikonon csúcspontját) 307,6 forintos euró árfolyamnál. A grafikonon markáns emelkedő trendet láthatunk, amit az 50 napos mozgóátlag is támogat.

Az euró-forint árfolyam (napi grafikon)

A forint elszakadt más régiós devizáktól is, ami világosan jelzi, hogy nem a térséggel szembeni általános befektetési hangulat áll a forint gyengülése mögött, hanem a piac kifejezetten magyar specifikus tényezők miatt "bünteti" a forintot. Ez is alátámasztja, hogy a jegybank függetlenségét és szakmaiságát alapvetően fenyegető lépésnek tarthatják a meghatározó külföldi intézmények a jegybank vezetésében és szervezetében viharos gyorsasággal levezényelt drasztikus átalakításokat.

9:56

Tovább zuhan a forint euróval szembeni árfolyama, mely az imént átlépte a 303-as szintet, és a 304-es szint felé kezdett száguldani. A jegybank honlapján megjelent közlemény szerint rendben zajlik a vezetőváltás az MNB-ben. Ma megkezdi munkáját a négy ügyvezető igazgató és az ő munkájukat koordináló főigazgató, Nagy Róza (aki egyébként Matolcsy György egyik bizalmas beosztottja és a nemzetgazdasági minisztériumban levezényelt drasztikus leépítések irányítója volt korábban).

A közlemény viszont nem említi a két korábban kinevezett alelnök hatáskörének erőteljes megnyírbálását, ami pénteken látott napvilágot, és lényegében a most látható meredek gyengülést elindító szikrát szolgáltatta a piac számára.

A hangulaton valamelyest alakíthat Varga Mihály, újdonsült nemzetgazdasági miniszter mai, "bemutatkozó" sajtótájékoztatója délután 3 órától.

Az euró-forint árfolyam (1 perces)

Forrás: [origo]

9:15

Nem sikerül javítania a forintnak az euróval szemben, és nagyobb gyengülés után már új kilenchavi mélypontján, a 301-es szint fölött mozog kora délelőtt a devizapár keresztárfolyama. A többi főbb devizával szemben szintén gyengülni kezdett a forint, a dollárral szembeni jegyzés 231,4-nél, a svájci franké pedig 243,4-nél található.

A hazai fizetőeszköz piacán ezzel továbbra sem enyhül az eladói nyomás, a forint a múlt héten többször is benézett a lélektani 300-as szint fölé, ahol utoljára tavaly júniusban járt. A hazai fizetőeszköz gyenge teljesítményében nagy szerepet játszhatnak az új jegybanki vezetés által hozott intézkedések. Matolcsy György jegybankelnök pénteken ugyanis jelentősen korlátozta a két alelnökének, Karvalits Ferencnek és Király Júliának a jögkörét.

Ezek a lépések továbbra is azt jelezhetik, hogy az MNB új vezetése mindenképpen szakítani akar a korábbi monetáris politikával, és "unortodox" gazdasági lépésekhez folyamodhat.

Az euró-forint árfolyam (1 perces)

Forrás: [origo]