Még többet fektet be az Exxon Irakban

Vágólapra másolva!
Az Exxon Mobil 1,65 milliárd dollárt ruház be idén az iraki West Qurna 1-es olajmező fejlesztésébe, 50 millió dollárral többet mint 2012-ben. Ebből a mezőből jelenleg napi 480 000 hordó olajat termelnek, és ezt a számot 2015-re szeretnék közel megduplázni. Tavaly azzal haragította magára a bagdadi kormányt az amerikai olajcég, hogy Kurdisztánnal kötött több ügyletet is, amikről most kénytelen volt lemondani a West Qurna mező érdekében.
Vágólapra másolva!

Az Exxon Mobil amerikai olajcég 1,65 milliárd dollárt különített el az iraki West Qurna 1-es olajmező fejlesztésére, 50 millió dollárral többet, mint a tavalyi évben. Az összeg mértéke azt mutatja, hogy az Exxon elkötelezett a mező további fejlesztése mellett, holott tavaly még a projektből való kiszállást tervezte miután azzal haragította magára a bagdadi kormányt, hogy több ügyletet is kötött az autonóm Kurdisztánnal.

Az Exxonnak választania kellett, hogy melyik projekt ér többet számára, mert mindkettőt nem folytathatta, mivel az iraki kormányzat nem engedte, mindkét helyen a tevékenységet. Persze az állam igyekezett minél jobb feltételeket biztosítani az amerikai olajipari óriásnak, hogy ezzel is segítse döntését. Az olajvállalatoknak be kell nyújtaniuk egy kivitelezési tervet minden projekttel kapcsolatban az év elején az olajipari minisztérium felé, aminek tartalmaznia kell a fejlesztésre elkülönített összeg nagyságát is.

Indonézia gazdasági minisztere elmondta, hogy az ország állami tulajdonban lévő Pertamina olaj- és gáztársasága 10-20 százalékos részesedés megszerzését tervezte a West Qurna 1-ben. Más források pedig arról számoltak be, hogy az Exxon a projektben meglévő 60 százalékos tulajdonának egy részét korábban el akarta adni a PetroChina-nak.

Ha az Exxon nem lenne érdekelt a West Qurna mező további fejlesztésében, akkor nem költene rá ilyen óriási összegeket, nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő olajipari minisztériumi tisztviselő.

A West Qurna 1-ből 2013 végére 600 000 hordóra nőhet a napi olajkitermelés, ahonnan jelenleg naponta 480 000 hordó olajat hoznak felszínre, 2015-re pedig a 900 000 hordó/nap elérése a cél. Ebben az évben 36 újonnan fúrt olajkút segíti majd a termelés növelését. Az amerikai olajcég emellett a víz-befecskendezéses technológiát is szeretné meghonosítani a mezőn, hogy ezzel is segítsék a kitermelés hatékonyságát.

A részvény árfolyama a hétfői kereskedésben 0,3 százalékkal csökkent a borongós piaci hangulatban.

Az Exxon Mobil árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]