Vágólapra másolva!
Pénteken a közgyűlési előterjesztések között megbújó éves jelentésében a Graphisoft Park már tényként közölte, hogy szerződést kötött az International Business School-lal, így a patinás felsőoktatási intézmény 2014 szeptemberétől átteszi székhelyét a Parkba. A műemlékvédelmi területen összesen 7 millió euró értékű beruházás keretében készítik elő a terepet az új bérlőnek. A KBC Securities elemzőjének közelítő becslése szerint részvényenként akár 30-80 forintos értéket is képviselhet a projekt, bár sok még a bizonytalanság, ezért ő továbbra is tartásra javasolja a Graphisoft Park részvényeit. 
Vágólapra másolva!

A februárban publikált negyedik negyedéves jelentésében a Graphisoft Park arról számolt be, hogy előszerződést kötött az International Business School-lal (IBS), és a felsőoktatási intézmény 2014 őszétől átköltözik a Park műemlékvédelmi területére. A múlt hét pénteken közzétett éves jelentésben annyi változás történt, hogy már nem csak előszerződésről, hanem szerződésről volt szó. A részletek ugyan nem ismertek, a KBC Securities elemzője készített egy közelítő számítást arra vonatkozóan, hogy mennyit érhet az új projekt.

Felsőoktatási központot hoznak létre

A bejelentés értelmében a Graphisoft Park 7 millió eurót fog beruházni a következő két év során a műemlékvédelmi területen. Jelenleg két épület felújítása van folyamatban, de további épületek is a tervekben szerepelnek. Összesen nagyjából 5400 négyzetméternyi hasznos alapterületű ingatlan lesz beköltözhető állapotban 2014 őszére.

Forrás: [origo]

Az Aquincumi Technológiai Intézet (AIT) és az International Business School (IBS) fogja benépesíteni az új épületeket. Míg az AIT eddig egy másik épületben kapott helyet a Parkon belül, addig az IBS teljesen új "lakó" lesz a Parkban. Az AIT idáig 550 négyzetméternyi területet bérelt, ami a költözés után várhatóan növekedni fog az intézmény nagyobb helyigénye miatt. Az IBS pedig a tervek szerint a felújított területek fennmaradó, a KBC becslései szerint nagyjából 4250 négyzetméternyi területét fogja betölteni. Az még kérdéses, hogy a tervekben szintén szereplő egyetemi kollégium ezen felül kerül-e kialakításra, de vélhetően igen.

A Park kihasználtsága tavaly év végén 81 százalékra esett egy jelentős bérlő, az AMRI távozásával (az ügyben jelenleg peres eljárás során próbálja a Graphisoft Park érvényesíteni igényeit), majd idén év elején egy szerződésmegújítás miatt 84 százalékra növekedett. A KBC Securities elemzőjének előrejelzése szerint az IBS beköltözésével 85 százalékos lehet a Park kihasználtsága 2014 őszére. A százalékos érték nem jelez jelentős növekedést, de ez csak azért van, mert a felújításokkal a kiadható terület is bővül, nem csak a kiadott terület. Összességében azonban pozitív, hogy a jelen magyar makrogazdasági környezetben új bérlővel bővül majd a Graphisoft Park listája.

Forrás: [origo]

Értéket növel az új beruházás

A KBC becslései szerint az új bérlő részvényenként nagyjából 31-78 forintos értékkel járulhat hozzá a cég értékéhez, ami a jelenlegi 898 forintos részvényár 3,4-8,6 százaléka. Ezt az értékelést publikus információk hiányában saját feltételezéseikre alapozta a brókercég elemzője, ezért a ma reggeli hírlevélben kiemelik, hogy a szerződés valós feltételeitől akár jelentősen is eltérhetnek a számítás során feltételezett értékek.

Forrás: [origo]

Az előrejelzés készítésénél a KBC azzal számolt, hogy az IBS a Parkban jellemző átlagos 13-14 eurós havi négyzetméterenkénti bérleti díjnál nagyjából 15 százalékkal alacsonyabb összeget fog fizetni. Ennél a feltevésnél abból indultak ki, hogy tudomásuk szerint a másik felsőoktatási intézmény, az AIT is alacsonyabb díjat fizet.

A 7 millió eurós beruházást két év alatt fogja megvalósítani a társaság, és a KBC feltételezései szerint ehhez nem lesz szükség új hitel felvételére. Ezt arra alapozzák, hogy a Parknak elegendő szabad pénzforrás áll rendelkezésére. A 2012 év végi adatok szerint 8,2 millió euró volt a pénz vagy pénzjellegű eszközök értéke a társaság mérlegében.

Ezen kívül azt sem szabad elfelejteni, hogy egy elég stabil pénzáramlással rendelkező ingatlanfejlesztő cégről van szó, a társaság éves szinten 2,5-3 millió euró szabad pénzáramlást termelt az elmúlt években, ezért a beruházások megvalósítása mellett a KBC véleménye szerint az 1,2-1,4 millió eurós osztalékfizetés is fennmaradhat.

Forrás: [origo]

Az idei évben részvényenként 40 forint osztalék kifizetését javasolta az igazgatóság, ami a tavalyi 35 forinthoz képest növekedést jelent. Ennek alapjául a cég magas készpénz állománya mellett az szolgált, hogy idén növekedett a társaság nettó eredménye. A mostani kifizetés nagyjából 73 százalékos osztalékfizetési rátának felel meg.

Graphisoft Park

Forrás: [origo]