Elege lett a fegyverekből az amerikai banknak

Vágólapra másolva!
Kivonul a GE Capital a fegyvervásárlások finanszírozásából, főleg az utóbbi idők eseményei és a kormányzati szabályozások végett. Mivel a vállalat számára nem volt túlságosan jelentős az üzletág, így a döntésnek inkább szimbolikus értéket tulajdoníthatunk.
Vágólapra másolva!

Nem ad több hitelt a GE Capital a fegyvervásárlásokhoz, vélhetően az utóbbi idők tragikus eseményeinek hatására. A General Electric pénzügyi szervezetének döntésében valószínűleg komoly szerepet játszottak a tavaly decemberi newtowni események, melyek több GE Capital alkalmazottat is közvetetten érintettek. Közvetlenül a decemberi eset után már a Cerberus Capital Management is bejelentette, kiszáll a fegyverfinanszírozási bizniszből.

Bár a GE döntése csak viszonylag kevés, kevesebb, mint 75 fegyverkereskedőt érint, a lépés mégis szimbolikus jelentőségű, és jól jelezheti a multinacionális cégek hozzáállását a fegyveriparhoz. Az amerikai nagybankok egyébként javarészt nem finanszíroznak fegyvervásárlást, a Wells Fargo közel 10 éve, míg a Bank of America 2008 óta nem nyújt ehhez hasonló hiteleket.

Amerikában ezzel együtt a fegyverértékesítésekből származó bevételek csupán alig több mint 10 milliárd dollárt tettek 2012-ben, és várhatóan a bővülés üteme sem lesz kiemelkedő. A GE Capital által maga mögött hagyott "űrt" a kisebb vállalatok tölthetik majd ki a fegyvervásárlási hitelek terén. Ilyen lehet például a Randy Frazier által üzemeltett Gun Financing is, melynek célközönsége a sportlövészet iránt érdeklődő fiatalok.

A GE árfolyama nem rendült meg a hír hallatán, mint ők is elmondták, az üzletág csak egy nagyon pici része volt a GE-nek.

A General Electric árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]