Vágólapra másolva!
Még az amerikai részvényindexeket soha nem látott magasságokig repítő pénteki, remek tengerentúli munkaerőpiaci adatoknak örülhetnek az ázsiai befektetők, melynek következtében a távol-keleti tőzsdéken ma a vevők vannak többségben. A főbb mutatók emelkedni tudnak, melyben a nyersanyagpiacok mai jobb teljesítménye is szerepet játszhat. A japán börzén viszont mai nincs kereskedés, így a Nikkei nem tud profitálni a jó hangulatból. Amerikában történelmi csúcson, vagy a közelében várják a mai nyitást a főbb részvényindexek, az S&P 500 1600 pont fölé erősödött pénteken, a Dow Jones viszont nem tudott megragadni a 15 ezer pontos szint felett. Makroadatok tekintetében szegényesebb hét elé néznek az amerikai befektetők, azonban a gyorsjelentési szezon még javában folytatódni fog. Európában viszont mérséklődhet a piacok lendülete, és a határidős indexek alapján minimális csökkenéssel indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Lemaradt a dél-koreai Kospi

Jó hangulat uralkodik ma az ázsiai tőzsdéken, ami annak is köszönhető, hogy pénteken az amerikai indexek új történelmi csúcsra tudtak ugrani, leginkább a remek munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően. Az ázsiai piacokon uralkodó vételi kedv következtében a főbb mutatók emelkedni tudnak, és a legjobban a kínai Shanghai Composite, valamint a hongkongi Hang Seng teljesít 1,1 százalékos erősödéssel.

A jókedvet segíthetik a nyersanyagpiacokon látható emelkedések is, az arany két hetes csúcsa körül, a Brent nyersolaj pedig közel egy hónapos csúcsa körül mozog, ami a nyersanyagkapcsolt vállalkozások részvényeire is jó hatással van. A PetroChina például 2 százalékot, a Sinopec pedig 1,6 százalékot ugrott.

A japán Nikkei viszont nem tud csatlakozni társaihoz, mivel a japán tőzsdén ünnep miatt ma nincs kereskedés. Ezen kívül a dél-koreai Kospi is lemaradt, mivel a befektetők inkább kivárhatnak a dél-koreai jegybank csütörtöki kamatdöntő ülése előtt, ahol a Bank of Korea döntéshozói akár kamatcsökkentést is végrehajthatnak az Európai központi Bank múlt heti hasonló döntése után.

Forrás: [origo]

Rekordszinten várja a nyitást az S&P 500

Makroadatok tekintetében szegényes napok elé néz az amerikai piac a mozgalmasabb múlt hét után, a szokásosnak tekinthető, fontosabb adatok közül 'csupán" a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma fog napvilágot látni.

A gyorsjelentési szezon viszont még javában zajlik, hétfőn például többek között az Anadarko és a First Solar fogja közzétenni első negyedéves eredményeit. Ezen kívül Ben Bernanke szavaira is érdemes lesz majd figyelni a hét második felében, aki a chicagói Fed konferenciáján fog felszólalni.

Leginkább a hézagosabb makronaptárnak köszönhetően a befektetőknek lesz idejük "kisebb lélegzetet venni" a mozgalmasabb múlt heti események után, amikor az indexek újabb történelmi csúcsra kerültek. Az S&P 500 és a Dow Jones egyaránt soha nem látott magasságokig jutott pénteken a kedvező amerikai munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően, így az előbbi mutató 1600 pont fölött várja a mai nyitást, míg a Dow Jones-nak nem sikerült megragadni a 15 ezer pontos szint fölött, és nem sokkal az alatt fejezte be pénteken a kereskedést.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai szintén jól teljesítettek a múlt hét utolsó napján, tízből nyolc szektor volt képes bővülésre, a közmű és távközlési cégek papírjai viszont kissé lemaradtak társaiktól.

Forrás: [origo]

A Facebook befektetőinek viszont kissé csalódást keltő lehet az a hír, hogy a Barrons hétvégi cikke szerint 25 dollárnál nem érnek többet a közösségi oldal részvényei. A pénzügyi szaklap szerint a múlt héten a kedvező negyedéves adatokra megugró technológiai cég papírjai jelenleg túlértékeltek, kiemelve, hogy azok a társaság 2013-es EPS előrejelzését alapul véve 75-szörös P/E ráta mellett forognak a jelenlegi árfolyam mellett, míg ugyanez a szám a Google esetében csupán 20.

További érdekesség, hogy egyértelmű jelét adta Barack Obama, hogy az amerikai kontinensen végbemenő palagáz forradalom hatására azt szeretné elérni, hogy 2020-ra az USA nettó gázexportőrré váljon. Az amerikai kormányzat további gyárak létesítését szeretné támogatni, mely az energiatermelést segítené elő.