Évi ezermilliárdot tüntetnek el az adósok

Vágólapra másolva!
Növekedett a behajthatatlan adósságok mértéke mind Magyarországon, mind Európában. Magyarországon a hitelezők 4 százalékot elbuknak, amely ezermilliárdos veszteséget okoz nemzetgazdasági szinten.
Vágólapra másolva!

Évi ezermilliárd forintos veszteséget okoznak Magyarországnak a leírt követelések, vagyis a behajthatatlan tartozások - írta a felmérést készítő Intrum Justitia követeléskezeléssel foglalkozó társaság.

A kukába kerülő tartozások aránya 3,5-ről 4 százalékra emelkedett. Ennek van egy jó oldala is, ugyanis az elvesző tartozások csökkentik a 90 napon túli tartozások arányát, vagyis átlagosan jobb adóssá válnak a tartozók.

Ezt viszont még nem érzik a cégek: 32 százalékuk érez romlást a nekik tartozók miatt, és csak 8 százalék érez javulást. Az átlagos fizetési késés viszont 27-ről 25 napra csökkent. A felmérésből az is kiderült, hogy a nemfizetés elsődleges oka a rossz pénzügyi helyzet, az adminisztrációs hibákból fakadó nemfizetések aránya viszont visszaesett.

Európai összehasonlításban az északi országokban javult a helyzet, Görögországban, Bulgáriában, Romániában és Szlovéniában viszont romlott. Európai szinten 2,8-ról 3 százalékra nőtt a behajthatatlan és már leírt veszteségek mértéke.