A Skoda hozná a legolcsóbban az 1-es villamosokat

Vágólapra másolva!
A spanyol CAF, a Siemens és a Stadler is adott be ajánlatott a budapesti 1-es villamosokra. 2014 végén valamelyik már látható lesz az utcán is.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy 2014-től Skoda típusú villamosok futnak a budapesti 1-es villamos vonalán, a Napi Gazdaság információi szerint ugyanis ez a cég adta be a legalacsonyabb, 78,3 milliárd forintos ajánlatot a csütörtökön zárult tenderen - olvasható a lap pénteki számában.

A lap szerint egy darabig úgy tűnt, hogy a Skoda nem tud megfelelő referenciával előállni, de összeállt az Alstommal, ami megfelelő alapot biztosított számukra. Az Alstom szállította a 2-es metró vonalán futó új szerelvényeket, s ilyen járművek érkeznek majd a 4-es vonalra is. A Skoda sem ismeretlen Magyarországon, a miskolci tendert is ez a cég nyerte.

A második legkedvezőbb ajánlat a spanyol CAF-tól érkezett, e vállalkozás 90,4 milliárd forintos ajánlatot nyújtott be. A spanyol cég szállítja a Debrecennek szánt villamosokat, amelyeknek első példánya már meg is érkezett.

A harmadik és a negyedik ajánlat nagyon közel áll egymáshoz, a Siemens (amelynek Combino villamosai már egy ideje a 4-es, 6-os vonalán futnak) 115 milliárd, míg a Stadler (amely több tucat Flirt szerelvényt szállított és szállít a két magyar vasúttársaságnak) 117,6 milliárd forintos ajánlatot tett.

A lap emlékeztet arra, hogy a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. pályázata megcsúszott, eredetileg április elején kellett volna a cégeknek beadniuk az ajánlatot, a határidőt azonban még kétszer módosították, míg a végső dátum május 30. lett.

Az alapbeszerzés 37 villamosra szól, a nyertes gyártó azonban további 87 jármű szállítására is opciót szerezhet. Az első járművek a tervek szerint 2014 végén, az utolsók pedig 2015 harmadik negyedévében állnának forgalomba - írja a Napi Gazdaság.