Kikerülünk az uniós eljárás alól

Vágólapra másolva!
Ahogy arra számítani lehetett, Magyarország kikerül az ellene 2004 óta folyamatban levő túlzottdeficit-eljárás alól az európai uniós pénzügyminiszterek döntése értelmében. Május végén a Bizottság is ezt javasolta, hiszen a számos pótlólagos intézkedésnek köszönhetően biztosítottnak látják a költségvetési hiány 3 százalékos küszöb alatt tartását idén és jövőre. A lépésnek piaci hatása nem igazán van, hiszen az - a kisebb bizonytalanságoktól eltekintve - már jó ideje lóg a levegőben.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg tudósítása szerint az ECOFIN is rábólintott a Bizottság hetekkel ezelőtti javaslatára, mely szerint Magyarország érdemes arra, hogy kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. A több hullámban érkező megszorítások hatására a kormánynak sikerült a kritikusan figyelt 3 százalékos szint alá erőszakolni a költségvetési hiányt, ami elsőszámú feltétele volt annak, hogy kilenc év után végre lekerüljünk a fekete listáról.

Forrás: Origo

A bejelentésnek értelemszerűen örülnünk kell, hiszen a kormány képes volt egy, a piacok számára is fontos célt, a költségvetési fegyelem megtartását beváltani. Bár a gazdaságpolitikai lépések az elmúlt években sokszor tűnhettek kiszámíthatatlannak, a befektetők számára a költségvetési célok tartása egy biztos fogodzót jelenthetett. Egyértelmű volt, hogy a hiányt nem engedi majd el a vezetés, mert félti azokat az uniós támogatásokat, melyek elapadásához vezethetett volna a túlzottdeficit-eljárás fennmaradása. A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy infrastrukturális beruházásaink 95 százaléka köthető az uniós forrásokhoz.

Lebecsülni tehát semmiképp nem szabad az erőfeszítéseket, de örömódát sem fog tőle zengni a piac. A hiánycélokat ugyanis nagy áldozatok árán hozta meg a kormány, gondoljunk csak azokra a különadókra, amik súlyos terherként nehezednek bizonyos ágazatokra, aláásva a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát. A közvetlen mellett közvetett módon is vannak káros hatásai az intézkedéseknek, például a vállalati beruházási hajlandóság zuhanása, ami a gazdasági növekedés egyik kerékkötője.

Az ágazati különadók miatt a tőzsdei nagyvállalatok is érintettek voltak a kormány lépései miatt, ezért a túlzottdeficit-eljárás lezárása számukra már talán azt jelentheti, hogy nem kell újabb terhekkel szembenézniük. Gondolhattuk volna ezt legalábbis hétfőig, amíg Varga Mihály be nem jelentett újabb, a pénzügyi, a telekom és az energiaszektort sújtó adóterheket. A legtöbb elemzői vélemény szerint a kormánynak az eljárás alóli kikerüléshez már nem lett volna szüksége ezekre a pótlólagos bevételekre, ami a piaci szereplőkben is egyetlen érzést erősíthet: ha a költségvetésnek valamilyen okból pénzre van szüksége, annak megszerzését a kormány a legkönnyebben a vállalati különadók egyszerű megemelésével hajthatja majd végre a jövőben.

Bár bízunk abban, hogy idén már nem kerül sor újabb adóemelésekre, sajnos az ezekhez kapcsolódó kockázatok az eheti lépés miatt jó ideig körüllenghetik majd a hazai vállalatokat. Emiatt az ECOFIN döntésének valószínűleg nem lesz piaci hatása, már csak azért sem, mert azt már egy ideje árazhatja a piac. Sokkal inkább a nemzetközi hangulatromlás mozgatja most a BUX indexet, mely még az 50 és 200 napos mozgóátlagokat is letöri hamarosan, ha Amerikában nem szűnik az eladói nyomás.

A BUX index értéke (pont)

Forrás: Origo