Tőzsdei összeomlással riogat a guru

Vágólapra másolva!
Az 1987-es nagy tőzsdei összeomlás megismétlődésével fenyeget Marc Faber, a pesszimista jóslatairól is ismert híres befektetési guru. A szakértő rámutatott a piacok emelkedésének kevésbé egészséges szerkezetére, és túlvettségére, ami akár a részvényárfolyamok 20 százalékos csökkenését is okozhatja év végéig.
Vágólapra másolva!

Ismét a részvénypiacok összeomlásának esélyére figyelmeztet Marc Faber. A szakértő szerint idén hasonló folyamatokra készülhetünk fel, mint amit 1987-ben figyelhettünk meg. 26 évvel ezelőtt szintén nagy rali kezdődött a tőzsdéken, amikor év elejétől 30 százalékot meneteltek a részvényárfolyamok augusztusig. Onnan azonban nagy összeomlás következett be, és az augusztusi csúcsoktól 36 százalékot zuhantak a részvények. Az évet végül ugyanazon a szinten búcsúztatták, ahol elkezdték - írja a CNBC.

Faber úgy véli, ez az eset fog megismétlődni az idei év második felében. Az amerikai vállalatok teljesítményét lekövető S&P 500 index 19 százalékot ralizott már ebben az évben, ami után a részvénypiac nagyon túlvetté vált Faber szerint.

A szakértő rámutatott arra is, hogy az S&P 500 folyamatos csúcsdöntése ellenére az indexben szereplő részvények közül egyre kevesebb tud új, éves csúcsokra ugrani. Erre kiváló példa, hogy miközben az S&P 500 történelmi csúcsa, 1709 pont környékén mozog, a benne szereplő papírok közül viszont 170 darab került éves mélypontjára a héten, ami nagyon aggasztó. Ez pedig a tőzsdei emelkedés nem egészséges szerkezetére, fenntarthatatlanságára utal.

A New-York-i tőzsdén forgó részvények esetében például több mint 300 ütött új éves mélypontot csütörtökig, miközben a New-York-i tőzsdeindex folyamatosan emelkedik, és ötéves csúcsánál található. Ez azt jelenti, hogy az indexeket nagyon kevés, de annál befolyásosabb vállalat részvénye mozgatja. Faber szerint csak abban esetben folytatódhat a részvénypiaci rali, ha ezeknek a vállalatoknak a papírjai is folytatják drágulásukat. Ugyanakkor ezeknek a jelentős részvényeknek a legtöbbje már csúcsokon mozog, és nagy kérdés, hogy ezek után tudnak-e tovább erősödni.

Forrás: Origo

Ráadásul a tőzsdei ralit támogató eddigi legfontosabb tényezők korszakának (a masszív pénznyomtatás és a rekordalacsony kamatlábak) hamarosan vége lesz, ami újabb érv lehet az összeomlás előtt - tette hozzá Faber.

Ezek miatt akár a 20 százalékos vagy annál nagyobb zuhanás, is elképzelhető év végén a részvénypiacokon a guru szerint.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo