Magyarország már nem tartozik az IMF-nek

Vágólapra másolva!
A 2008-as hitelcsomag IMF-től felvett részét teljes mértékben visszafizette a kormány hétfőn. Az eddig összegyűjtött tartalékból sikerült körülbelül egy évvel korábban végtörleszteni.
Vágólapra másolva!

Magyarország kifizette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé fennálló hitelét. Múlt héten a Magyar Nemzeti Bank közölte, hogy a hitel rá eső 721 millió euróját kifizette, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pedig hétfőn írta meg, hogy a 2,15 milliárd euró fennálló tartozását egyben előtörlesztette.

Az IMF nemzetközi szervezet, ezért nem dollárban vagy euróban, hanem a világ több devizájából összeggyúrt valutakosárban, az úgynevezett SDR-ben vezeti a hiteleit. A kormány ennek megfelelően a végtörlesztéshez több fajta devizát használt: 1,1 milliárd dollárt, 500 millió eurót és 260 millió fontot utalt át.

A kormány közleménye szerint 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az állam az előtörlesztéssel. Az Equilor korábbi számítása szerint viszont azzal, hogy a kormány a piacon felvett, az IMF-énél drágább hitele 13 milliárdos veszteséget jelentett az országnak. Orbán Gábor pénzügyi államtitkár szerint tavaly és idén is a piacról finanszírozta az ország a költségvetést, így nincs szükség az IMF-re. A végtörlesztést úgy dolgották meg, hogy a költségvetés biztonsági tartaléka is megmaradt - írta az NGM.

Az NGM közleménye szerint az IMF-hitel fel nem használt részéből, a februári dollárkötvény-kibocsátásból és Prémium Euró Magyar Államkötvény értékesítéséből befolyt pénzből fizettük ki az IMF-et. A hitelből a kormányra eső körülbelül 300 millió eurónyi rész jövőre járt volna le, ezt hozták most előre. Az MNB is idő előtt végtörlesztett, az általa lehívott hitelrész abban eltér a kormány által használttól, hogy az nem számít bele az államadósságba (erről bővebben itt olvashat).

Az adósságráta 82 százalék fölé került az első negyedévben, a végtörlesztés - mivel nem jár újabb kibocsátással - körülbelül 2,2 százalékponttal csökkenti a rátát. A 2008-ban felvett hitelnek azonban csak az egyik része volt az IMF-é, az EU-nak ugyanis továbbra is tartozik még Magyarország. Azt a hitelt 2014-ben és 2016-ban kell kifizetni.