Vágólapra másolva!
Enyhült a nyomás az amerikai tőzsdéken kedden, miután a Dow Jones index kivételével végre pluszban tudtak zárni a főbb részvényindexek. Az S&P 500 egy négynapos vesztő szériát tört meg, a Dow Jones azonban sorozatban ötödik napja fejezte be mínuszban a kereskedést. Az amerikai piacok elmúlt napokban mutatott rossz teljesítményének legfőbb oka a Fed eszközvásárlási programja körüli bizonytalansággal magyarázható, ami a többi börzén is kisebb pánikot okozott a hét elején. Ázsiában ma is inkább a gyengélkedés jellemző, a legtöbb index mínuszban mocorog, fellélegzést csupán a ma este megjelenő Fed jegyzőkönyv hozhatna a számukra.Európában folytatódhat a rossz széria, és az elmúlt napokhoz hasonlóan a mínuszok dominálhatnak a börzéken. A határidős indexek alapján 0,2-0,4 százalékos eséssel indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Gyengélkedik Ázsia

A Fed eszközvásárlási programjának jövője körüli bizonytalanság Ázsiában is érezteti hatását. A legtöbb tőzsdén az elmúlt napokhoz hasonlóan a mínuszok dominálnak, és a leggyengébben a hongkongi Hang Seng és a dél-koreai Kospi teljesít 0,9-0,8 százalékos gyengülésükkel.

Japánban és Kínában inkább a kivárás a jellemző, este nyolckor érkezik a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, melyből pontosabb utalásokat kaphat a piac a QE3 program jövőjéről.

Forrás: Origo

Enyhült a nyomás Amerikában

A Dow Jones kivételével erősödni tudtak kedden a főbb amerikai részvényindexek, melyek ugyan a kereskedés végén vesztettek lendületükből, és leadtak valamennyit nagyobb pluszaikból. Így az S&P 500 egy négy napos vesztő szériát tört meg, és 0,4 százalékot tudott emelkedni, míg a Nasdaq 0,7 százalékos pluszban zárt. A Dow Jones viszont folytatta rossz teljesítményét, és sorozatban az ötödik napja fejezte be a napot a negatív tartományban.

Forrás: Origo

Az amerikai piacok hét elején mutatott gyengélkedése nagy részben a Fed eszközvásárlási programját övező bizonytalanság számlájára írható. A befektetők továbbra is bizonytalanok, hogy az amerikai jegybank mikor és milyen mértékben fogja visszafogni a QE3 programot, melynek nagy szerepe van az elmúlt hónapok tőzsdei ralijában.

Erről a szerda este megjelenő, legutóbbi Fed ülés jegyzőkönyvéből kaphatnak pontosabb utalásokat a piaci szereplők. A várakozások egyre inkább visszafogott szeptemberi csökkentésről szólnak, de a pontos időzítés és a kötvények vásárlására fordított összeg csökkentésének mértéke még ismeretlen.

A bizonytalanságot jól jelzi, hogy péntekhez hasonlóan az amerikai tízéves államkötvény hozam újra kétéves csúcsán mozog. A hozam 2,82 százalék fölé emelkedett tegnap, miután egyre több befektető kezd elfordulni a kockázatmentes eszközkategóriától.

Amerikai tízéves hozam (százalék)

Forrás: Origo

A fellélegzésnek megfelelően a dollár tovább gyengült, és az euróval szembeni árfolyama már az 1,34-es szint fölött található. Ezzel egy nagyon kritikus ellenállást tört át az árfolyam (utoljára február közepén járt e szint felett a jegyzés). Ha sikerül tartósan 1,34 felett maradnia az árfolyamnak, az technikai szempontból megnyithatja az utat az 1,36 felett csúcsokig is.

EURUSD árfolyama

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorainak legtöbbje emelkedni tudott kedden, a legjobban a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó társaságok papírjai teljesítettek, míg az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok részvényei lemaradtak társaiktól.

A technológiai társaságokat leginkább az Apple 1,3 százalékos esése tartotta vissza a pluszok gyarapításától, miután a vállalat részvényei korrigálták hétfői nagyobb megugrásukat. A hétfői emelkedés kiváltó oka lehetett, hogy a Techcrunch információi szerint arany színben is piacra dobhatja az Apple a legújabb iPhone 5S készülékét.

Forrás: Origo

A Chesapeake Energy korábbi vezetője, Aubrey McClendon 1,2 milliárd dollárnyi forrást szedett össze azért, hogy Ohióban palaolaj és palagáz után kutassanak. A Wall Street Journal értesülései két kockázati tőke társaság dobja össze a szükséges pénzt. A Chesapeake Energy egyébként az USA második legnagyobb gázkitermelője. A hírekre 2 százalékot ugrott a papírok árfolyama.

3 százalékos pluszban nyitott tegnap a Home Depot miután a lakberendezési tárgyakat, bútorokat értékesítő cég az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedévet zárt, ráadásul az éves árbevétel növekedését is megemelte a menedzsment. A kereskedés végére viszont elolvadt a plusz, és 1,2 százalékos mínuszban zárt a papír.

A Bloomberg értesülései szerint az NYSE Euronext a JP Morgant és a Société Générale-t kérte fel, hogy a cég európai egységét, a Euronextet tőzsdére vigye. Az utóbbi tőzsdecsoportba tartozik a párizsi, a lisszaboni, a brüsszeli és az amszterdami piaci is. Az IPO nagysága 750 millió euró lehet a forrás szerint, melyre jövő év elején kerülhet sor.

A nap egyik nyertesének a JC Penney számított, mely 6 százalékot drágult, miután a kiskereskedelmi lánc erős számokat tett közzé második negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat forgalmának csökkenése kezd lassulni, emiatt a cég árbevétele csupán 12 százalékot csökkent egy év alatt, és 2,66 milliárd dollárt tett ki. Az előző negyedévben még 23 százalékos volt a visszaesés.

A mai nap legfontosabb eseménye az este nyolckor megjelenő Fed jegyzőkönyv lesz, melyen túl makroadatok is érkezni fognak a tengerentúlról. A meglévő lakások értékesítésének júliusi alakulását fogják közzétenni, mely a várakozások szerint 1,4 százalékkal bővülhetett júliusban az előző hónaphoz képest.

Rossz hír a magyar befektetőknek

Amíg Magyarország ünnepelt, a régióban javában zajlott a kereskedés. A szomszédos piacok eladói nyomás alatt álltak a hét elején, kedden például 1 százalék fölötti mínuszokat hoztak össze a főbb részvényindexek. A nemzetközi tőzsdéken uralkodó rossz hangulat a régióba is begyűrűzött, ennek tudhatóak be a nagyobb esések. Ez viszont nem kecsegteti sok jóval a magyar befektetőket, mivel a kétnapos szünet után a BUX akár csatlakozhat társaihoz, és rossz esetben behozhatja ezen a téren mutatott lemaradását.

Forrás: Origo