Vágólapra másolva!
A kezdeti mínuszait maga mögött hagyva már kisebb pluszba ért a budapesti tőzsde, amit a Mol nagyobb megugrásának köszönhet, ugyanis az olajpapír már 1,6 százalékkal halad felfelé, a dráguló olaj segítiségével. Még a gyógyszerpapírok is pluszt mutatnak, ellenben az OTP még 4200 forint alatt van. A forint erősödéssel való próbálkozása nem tartott sokáig, az euróval szembeni árfolyam újra 302 fölött van.Nyugat-Európában még mindig csak az olasz tőzsde tud emelkedni, a német DAX index ellenben már 1 százalékos mínuszban van. A határidős indexek alapján Amerikában már korrigálhatnak a piacok, hiszen egyelőre minimális pluszokat mutatnak a futures-ök.
Vágólapra másolva!

A Mol tartja a magyar tőzsdét

A kezdeti nagyobb esést nap közepére ledolgozta a hazai tőzsde, amit elsősorban a BUX-ban legnagyobb súllyal jelenlévő Molnak köszönhet. Ezzel pedig a régiós börzék között is élmenőnek lépett elő, és Európában is csak az olasz tőzsde tudja felvenni ritmusát.

Forrás: Origo

Az olajcég részvényei ugyanis már több mint 1,5 százalékot meghaladó emelkedésben vannak, vélhetően azért, mivel az éleződő szíriai események igencsak nagy drágulást indítottak el az olaj piacán. A Brent típusú kőolaj, egészen 117 dollárig is elnézett, onnan némileg ma már visszajött, de még így is 115 dollár felett járnak a jegyzések.

A Mol árfolyama

Forrás: Origo

De az OMV 5 százalék fölötti emelkedése is segítőleg hat a magyar olajpapírra is. Nem csak az olajár emelkedés hat kedvezően az osztrák vállalatra, hanem az is, hogy a Société Générale 38 euróra emelte célárát, tartási ajánlás mellett a társaság papírjaira vonatkozólag.

Az OMV árfolyama

Forrás: Origo

Az OTP is mérsékelte kezdeti eséseit, a bankpapír 1 százalékos mínuszban áll, amivel még mindig a 4200 forintos szint alatt tartózkodik. A gyógyszerpapírok is összeszedték magukat, a Richter 0,3 százalékkal, míg az Egis már 1,1 százalékkal megy felfelé. A Magyar Telekom 0,6 százalékos csökkenésben van a kereskedés feléhez közeledve.

Forrás: Origo

A forint délelőtt kisebb erősödéssel próbálkozott, az euróval szembeni árfolyam egészen 301-ig ereszkedett, onnan viszont visszább korrigált, és már újra 302 környékén ingadozik. A svájci frank/forint 245,4-nél, míg a dollár/forint árfolyam 225,5-nél áll.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Csak az olaszok tudnak emelkedni

Nyugat-Európa is próbálja mérsékelni kezdeti csökkenéseit, bár még a vezető indexek többsége mínuszban van. A kivétel a milánói tőzsde, amit elsősorban az olasz bankok korrekciója tart a pozitív tartományban.

Forrás: Origo

Az itáliai pénzintézeteket még hétfőn kezdték el ütni a befektetők az olasz kormánykoalícióban fellépő újabb konfliktusok miatt, amire tegnap még rátettek egy lapáttal a borongós nemzetközi hangulatban. Ma például az Unicredit 1,8 százalékkal drágul, míg az Intesa Sanpaolo 0,4 százalékos pluszban van.

Az Unicredit árfolyama (Milánó)

Forrás: Origo

Európa legnagyobb hotellánca, a francia Accor közel 3 százalékos esésben van, mivel első féléves értékcsökkenés előtti működési eredménye (EBITDA) 198 millió euróra apadt az egy évvel korábbi 212 millióról, elvétve ezzel az elemzői várakozásokat is.

Tovább mélyítené a General Motors-szal meglévő kapcsolatát a Peugeot. A francia autógyártó a GM dél-amerikai piaci pozícióit használná fel arra, hogy terjeszkedni tudjon Dél-Amerikában. A Peugeot árfolyama azonban igencsak nagy zuhanásba kezdett, és már 5,5 százalékkal esik.

A szintén francia, többek között építőiparral és telekommunikációval is foglalkozó Bouygues a szakértői prognózisokat meghaladó működési eredményről számolt be, elsősorban mobiltelefon divíziójában végrehajtott költségcsökkentéseinek köszönhetően. A befektetők ezt igen jól fogadták, ugyanis a részvényárfolyam több mint 7 százalékkal pattant.

A Bouygues árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo