Vágólapra másolva!
2,5 százalékot bővült az amerikai gazdaság a második negyedév során évesített alapon, ami messze felülmúlta az elemzői várakozásokat. A remek statisztikára erősödni kezdett a dollár, míg az aranyat ütni kezdték a befektetők.
Vágólapra másolva!

Lendületben az amerikai gazdaság

A várt 2,2 százalék helyett 2,5 százalékkal bővült az amerikai gazdaság a második negyedév során évesített negyedéves alapon a GDP-adat második olvasata szerint. Ez jóval magasabb növekedésről árulkodik, mint amit az elsődleges olvasat mutatott. Július végén még 1,7 százalékos gazdasági növekedést mért a második negyedévre a kereskedelmi tálca.

Forrás: Origo

A vártnál nagyobb növekedésben nagy szerepet játszott, hogy az export a korábban vizsgáltnál jobban tudott bővülni, és 8,6 százalékos volt végül az éves növekedése a második negyedévben. Az import növekedése pedig kisebb volt a korábban jelzettnél, így a külkereskedelmi hiány is jobban csökkent a vártnál.

Az export bővülése a fogyasztás és a beruházási aktivitás további növekedésével együtt sikeresen kiegyenlítette a kormányzati megszorítások, és a magasabb adóterhek negatív hatásait.

Forrás: Origo

Az elemzők szerint az amerikai gazdaság továbbra is lendületben maradhat, és a második félévben is kedvező GDP-adatok láthatnak majd napvilágot.

Scott Brown, a Raymond James közgazdásza szerint ezek után a piac szinte biztosra veszi, hogy szeptemberben csökkent az eszközvásárlási programjának mértékén. Erről a következő kamatmeghatározó ülésen dönthetnek majd a jegybankárok.

A remek GDP-adatra erősödni kezdett a dollár, és 1,324 alá kúszott be az euróval szembeni árfolyama. Ennek oka, hogy az amerikai gazdaság vártnál jobb teljesítménye miatt nőtt az esélye, hogy a Fed hamarosan elzárja a pénzcsapokat, ami kedvez a dollárnak.

EURUSD árfolyama

Forrás: Origo

A QE3 program közelgő mérséklése pedig negatívan érinti az aranyat, ennek megfelelően nagyobbat zuhant a nemesfém árfolyama a bejelentést követően. A jegyzés az 1416 dolláros szintről 1408 dollárig szánkázott le.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

A munkaerőpiaci adat is jól alakult

De nem csak a GDP-adat árulkodott az amerikai gazdaság egyre jobb teljesítményéről. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma az előző héthez képest hatezerrel, 331 ezerre csökkent, ami szintén kellemes meglepetést okozott. A szakértők ugyanis 332 ezer friss segélykérelemre számítottak.