Felfüggesztik az elbocsátást a Dunaferrnél

Vágólapra másolva!
Egyelőre leáll az elbocsátási folyamat a Dunaferrnél. A kormány a tulajdonosokkal tárgyal tovább, addig fellélegezhetnek a dolgozók.
Vágólapra másolva!

Néhány héten belül a jelenleginél magasabb szinten folytatódnak a kormány és az ISD Dunaferr Zrt. vezetése közötti tárgyalások, és addig az elbocsátandó munkavállalók nevesítését felfüggesztik – jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Evgeny Tankhilevich cégvezető.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas Szakszervezetének elnöke az Origo kérdésére elmagyarázta, mit jelent a "nevesítés felfüggesztése". Az elbocsátás menete ugyanis úgy zajlik, hogy először a vállalat bejelenti a szándékát, ez megtörtént, a Dunaferr 1500 munkavállalótól kíván elbúcsúzni. Utána meg kell határozni a kiválasztás szempontjait, például, hogy előbb a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg, vagy eldöntik, mi legyen azokkal, ahol van házastárs. A harmadik lépés, hogy megnevezik az elbocsátandó dolgozókat, majd ezután értesítik őket, hogy 60 nappal későbbi hatállyal felmondanak nekik. Ezt a folyamatot a nevesítési szakaszban függesztették fel. Mucsi Zoltán szerint így most néhány hónap nyugalom következik.

Czomba Sándor azt mondta, azért kérték a létszámleépítés folyamatának szüneteltetését, mert "amíg a tárgyalások zajlanak, nem célszerű az elbocsátásban előrelépni". Az ügy felgyorsulását várják a magasabb szintű tárgyalásoktól, amelyek célja, hogy ne néhány hónapra, hanem évekre stabilizálódjon a Dunaferr léte. A magasabb szint azt jelenti, hogy a kormány közvetlenül a tulajdonosokkal fog tárgyalni, nem pedig a magyarországi cégvezetőkkel.

Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője azt mondta, hogy nagyra értékelik a kormány érdeklődését a cég problémái iránt. Közös célnak nevezte, hogy "a következő évekre a céget egyben tartsuk". Kiemelte, hogy a vállalatcsoport jövőjét a menedzsment nem a tulajdonosváltásban, hanem a kormánnyal való együttműködésben látja.

Borbély Zoltán, a Központi Üzemi Tanács elnöke elmondta, hogy a bejelentést a munkavállalók nagy része pozitívan fogja értékelni, de lesznek, akik szerint így tovább tart a bizonytalanság. Közölte, hogy szeptember 19-én munkásgyűlést tartanak a Dunaferrnél, amelyen a cégvezető tájékoztatást ad a Dunaferr jelenlegi gazdasági helyzetéről, az I. számú kohó átépítéséről, valamint a csoportos létszámcsökkentésről és a tervezett kiszervezésekről.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter augusztus 21-én levélben kezdeményezett tárgyalásokat a Dunaferr Zrt. tulajdonosaival a cég megvásárlásáról, miután a kormány az augusztus 19-i székesfehérvári kihelyezett ülésén arról döntött, vételi ajánlatot tesz a dunaújvárosi vasműre.

A megvásárlásról szóló döntés azután született, hogy az ISD Dunaferr Zrt. 1500 fős létszámleépítést jelentett be augusztus 12-én, amit a vállalat tartós veszteségességével indokoltak a tulajdonosok. Később az MTI úgy értesült, hogy a magyar állam a Dunaferr mintegy 150 milliárd forintos tartozásának jelentős részét vállalná át a vasmű tulajdonjogáért cserébe.