Vágólapra másolva!
Korrigálják heti jó teljesítményüket a tőzsdék szerte a világon, így a budapesti parkett is mínuszban álldogál. A blue-chipek többsége sem tud emelkedni, egyedül a Mol és a Richter vette felfelé az irányt, bár csak néhány tizedes a pluszok mértéke. A forint is gyengüléssel indított, amivel újra 301,5 közelébe került az euróval szembeni árfolyam.Európa vezető tőzsdéi is átvették az ázsiai és amerikai börzék iránymutatását és lefelé haladnak a pénteki kereskedésben, délutánig nem is nagyon jön előreláthatólag fontosabb makroadat, akkor majd az Amerikából érkezőek befolyásolhatják esetlegesen a piaci mozgásokat.
Vágólapra másolva!

Lefelé veszi az irányt a budapesti tőzsde

Felvéve a nemzetközi ritmust a BUX is kis csökkenéssel vágott neki a hét utolsó kereskedési napjának. A régióban így is élmenő tud lenni azonban a hazai parkett, ahol ismét az osztrák börze esik a leginkább.

Forrás: Origo

A Mol előző két napban bemutatott hullámvasútja után ma eddig kissé erősödni tud, így továbbra is bőven 16 000 forint fölött tartózkodik. Az OTP mínusszal kezdett, ezzel pedig minimálisan bár a 4300-as szint alá is benézett a bankpapír.

Forrás: Origo

A Richter és az Egis sem mutat nagy hajlandóságot a mozgásra, míg a Magyar Telekom pirosban tartózkodik egyelőre, mínuszának mértéke 0,6 százalékos.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Úgy tűnik komolyan veszik a horvátok a Mol kártérítési igényét, legalábbis a miniszterelnök helyettese tegnap erről beszélt az MTI tudósítása szerint. A magyar olajtársaság 2 milliárd kunát követel, amiért a szerződésben vállaltak szerint a horvát kormány nem vette át tőlük a veszteségesen működő gázüzletágat. Eközben az is kiderült, hogy bár a horvátok megint kikérték Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, elfogatóparancs nem érkezett, így nem kell megjelennie Horvátországban.

Vételről tartásra vágta vissza a Magyar Telekomra vonatkozó ajánlását a Citigroup elemzője, aki a részvények célárát is 332 forintra vágta vissza a korábbi 580 forintról. Tegnap a Concorde is pesszimista hangvételű elemzéssel állt elő a telekompapírra, véleménye szerint jövőre vagy 20-25 forintra csökken az osztalék, vagy egyáltalán nem lesz kifizetés.

2 százalékos GDP-növekedéssel, illetve 2,8 százalékos inflációval számol jövőre a kormány, erősítette meg a Népszabadságnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A költségvetési hiány tekintetében ugyanakkor már nagyobb deficitet valószínűsítenek. Varga elmondása szerint a büdzsé 295,1 EURHUF-os árfolyammal lett kalkulálva.

Gyengüléssel startolt a forint, ezzel újra 301 fölé szökkenve az euróval szemben. Már tegnap elkezdte rosszabb formáját a magyar deviza átlendülve a bűvös 300-as szinten. A dollár/forint keresztárfolyam 227-nél, míg a svájci frank jegyzés 243,5-nél ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: Origo

Korrekció Európában is

Kisebb mínusszal fogtak neki a vezető nyugat-európai indexek a hét utolsó kereskedési napjának, követve az amerikai és az ázsiai befektetők által kezdett irányt. Hatalmas elmozdulásokról nem beszélhetünk, egy egészséges korrekció látható csak a jó heti teljesítmény után.

Forrás: Origo

43 magánkórházat vásárolna a Fresenius, miután a Rhoen Klinikum 3,1 milliárd euróért adja el ezeket a kórházakat a német cégnek. A Fresenius szerint az ügylet eredményeként évente 2 milliárd euróval nőhet az árbevétel, valamint 250 millióval az EBITDA nagysága. A felvásárlást azonban még a német hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk.

Elfogadták a Kabel Deutschland részvényesei, hogy a Vodafone 7,7 milliárd dollárért felvásárolja a német céget. A részvényesek szavazatának 75 százalékára volt szükség, így azok papíronként 87 eurót kapnak majd.

Franciaország második legnagyobb bankja a Société Générale fontolgatja ázsiai privátbanki üzletágának eladását, írja a Bloomberg az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva. Júliusban a pénzintézet japán privátbanki divízióját is értékesítette, hogy ezzel spóroljon a költségeken, felturbózva profitabilitását.