Ismét történelmet írt a Manchester United

manchester united logó
Vágólapra másolva!
Nem csak a pályán mutatott teljesítménye miatt lehetnek elégedettek a Manchester United fanatikusai az angol rekordbajnokkal. A tegnap közzétett jelentés szerint ugyanis még soha nem látott magasságba emelkedett a sztárcsapat bevétele az előző szezonban, ráadásul idén még nagyobb bővülés várható az értékesítés terén. Egyelőre a befektetők és az elemzők is bizakodóak, így már csak a csapaton múlik, hogy beváltja-e David Moyes legénysége a hozzá fűzött reményeket.Forrás: AFP 
Vágólapra másolva!

Újabb rekordot döntött a Manchester United

Újabb csúcsot állított fel a Manchester United azzal, hogy az 1878 óta íródó története során soha nem látott magasságba, 363,2 millió fontra emelkedett a futballklub bevétele a legutóbbi, júniusban záródó szezonban. Ezzel nem csak a tavalyi értékesítési adatot múlta felül mintegy 13 százalékkal a sztárcsapat, hanem már a korábbi, 2011-es 331 milliós bevételi csúcs is a múlttal egyenlő. Ráadásul így nagyobb sikerrel veheti majd fel a versenyt olyan európai sztráklubokkal, mint a Barcelona vagy a Real Madrid, melyek az előző évben is beférkőztek a Manchesteriek elé a legnagyobb bevételű futballklubok rangsorában.

Forrás: Deloitte, Manchester United, Investor.hu

A United bevételeinek rekord szintre való emelkedését egyedül a műsorszolgáltatásból befolyó összegek nem tudták kellőképpen támogatni. A 101 milliós fontos értékesítési adat közel 3 százalékkal alacsonyabb mint egy éve, ami annak tudható be, hogy a Bajnokok Ligájában némiképp változott a műsorszolgáltatás bevételeinek elosztása.

Miből áll a futball klubok bevétele?

A futball klubok bevételeit alapvetően három kategóriába sorolhatjuk: egyik ilyen forrás a meccsbevétel, mely az eladott jegyekből és bérletekből folyik be a kasszába; a másik nagyobb csoport a műsorszolgáltatás bevételei, amit a televíziós közvetítések után kapnak kézhez a klubok; míg a harmadik kategória a kereskedelmi bevételek, melyek a szponzori támogatásokból és a kiskereskedelmi forgalomból (pl. mezeladások) tevődnek össze.

A meccsbevételek terén viszont jól teljesített a klub, hiszen 11 százalékkal nagyobb bevételre tettek szerint, mint a 2011/12-es szezonban. Ebben fontos szerepet játszott az is, hogy a 2012-es olimpiai játékok keretében több meccset is játszottak az Old Traffordon.

Ugyanakkor vitathatatlan, hogy tavaly óta továbbra is a kereskedelmi szegmens számít a manchesteriek legfőbb bevételi forrásának. Az üzletág éves alapon 30 százalékos bővülésről számolt be az értékesítés terén, a 152,5 millió fontos adat ráadásul szintén történelmi csúcsnak számít.

Forrás: Manchester United, Investor.hu

Az árbevétel 42 százalékát adó kereskedelmi üzletág három további alszegmensre (kiskereskedelem, média&mobil, szponzori szerződések) bontható, melyek egyaránt kétszámjegyű növekedést mutattak fel a bázishoz képest. A legnagyobb szeletet a szponzori szerződések hasítják ki, melyek a legnagyobb bővülést (+44%) tudták a szezonban felmutatni. Tavaly 7 globális, 4 regionális, illetve 9 pénzügyi szolgáltatásokat és telekommunikációs tevékenységet lefedő megállapodást kötött a klub. Ráadásul közöttük található a világszinten is rekordnak számító GM mezszponzori szerződése is, aminek értelmében 2014 nyarától a Chevrolet lógója fogja díszíteni a vörös ördögök mezét 7 éven át. Ennek fejében 559 millió dollárt fizet majd az amerikai autógyártó, melyből egy-egy kisebb összeg már a tavalyi, illetve az idei évben is gazdagítja majd a Manchestert.

Forrás: Manchester United, Investor.hu

Tavasszal egy további fontos szponzori szerződés megkötésére került sor, ugyanis a jelenlegi mezszponzorral, az amerikai Aonnal további 8 éves szerződést kötött a klub, mégpedig a tréningruházatra, de a Manchester edzőkomplexumának nevébe is bekerül majd a támogató neve. A jövőt illetően a Nike sportszergyártó céggel folytat tárgyalásokat a klub, ami további növekedési lehetőséget kínál a bevételek terén.

Cél az újabb csúcsdöntés

Ráadásul az angol rekordbajnoknak a menedzsment várakozásait is sikerült túlszárnyalnia. A United vezetése tavaly 350-360 millió fontos bevételi célt fogalmazott meg, amit végül minimális mértékben, de sikerült felülmúlni. Szintén kedvező fejlemény, hogy a 362 millió fontos elemzői várakozás is teljesült a 2012/13-as szezonban.

Manchesteri gólöröm Forrás: MTI/EPA/Gerry Penny

A markáns bővülésnek, és a csúcsdöntéseknek még koránt sincs vége, ugyanis a menedzsment jövőre mintegy 16 százalékkal magasabb, 420-430 millió fontos bevételre számít. Ehhez képest az elemzők egyelőre még optimistábbnak tűnnek 445 millió fontos várakozásukkal. A szakértők az ezt követő évekre is további bővülést várnak, aminek mértéke továbbra is a kétszámjegyű tartomány közelében mozoghat.

Forrás: Bloomberg, Manchester United, Investor.hu

Nem mehetünk el szó nélkül a profitabilitás mellett sem

A 108,6 millió fontos egyszeri tételektől tisztított amortizáció és értékcsökkenés előtti üzemi eredménnyel (tisztított EBITDA) szintén teljesült a menedzsment várakozása, e téren ugyanis 107-110 millió fontra számított a vezetés. A jelenleg is folyó üzleti évre pedig 128-133 millió fontos tisztított EBITDA-ra számít.

Egyelőre Ferguson nélkül is fut a szekér

A Manchester United részvényeseinek sincs okuk panaszkodni, hiszen a csapat jó teljesítménye mellett a New York-i parkettre bevezetett részvény a tavalyi augusztusi IPO óta 25 százalékot emelkedett tegnap estig. Igaz, a jelenleginél magasabb szinteken is járt már a United árfolyama, azonban a Bajnokok Ligája búcsú, és a világ legsikeresebb edzőjének visszavonulása a részvényt is megviselte.

David Moyes a Manchester United edzője Forrás: AFP/Ian Kington

A vörös ördögöknek nem akárkit kellet pótolniuk májusban, Sir Alex Ferguson munkássága alatt 49 trófeát gyűjtött be, ebből pedig 38-at a Manchester Uniteddel nyert el (26 év alatt). Utódja a szintén skót David Moyes lett, aki egyelőre úgy néz ki, hogy sikeresen vette át a karmesteri pálcát. Persze a nagy kérdés, hogy az új mester képes lesz-e kupákat, vagy bajnokságot nyerni a csapattal. Vélhetően a befektetők sem várják el elsőre, hogy a sikerszéria ott folytatódjon, ahol Ferguson letette a lantot. Utoljára egyébként 2005-ben fordult elő a vörös ördögökkel, hogy trófea nélkül maradtak.

A Manchester United árfolyama (NYSE)

Forrás: Investor.hu