Vágólapra másolva!
Komoly mínuszban van megint a magyar tőzsde, amire ma is a Mol lejtmenete nehezedik. Az olajpapír árfolyama bőven beesett a 15 000 forintos szint alá, több mint 3 százalékot esve. Nyugat-Európa ezzel szemben már minimálisan emelkedni tud, és az amerikai határidők is pluszos nyitást jósolnak az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Itthon

Nem tud talpraállni a Mol, az olajcég árfolyama megint nagyobb zuhanásban van ráadásul, 3 százalék feletti mínuszával már jócskán besetett 15 000 forintos szintje alá. Ha elesne az ennek közelében mutatkozó támasz, akkor a legközelebbi megálló már 14 000 forintnál lehet.

Mol árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

De nem csak a Mol, hanem az összes hazai blue-chip csökken, amivel a BUX a legnagyobb zuhanást produkálja a régióban, és teljesen elszakadt Nyugat-Európától is. Egyébként a Mol mellett az OMV is esik 2,5 százalékkal, és a lengyel PKN Orlen is, így mindkét részvénytőzsde indexe is a negatív tartományban van.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nem megy jól a forintnak sem, reggeltől nagyobbat gyengült az euróval szemben, bár a 297,5-ös szint fölül visszább ereszkedett

EUR/HUF árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Európa

Európában fokozatosan javult a hangulat, mostanra már minden vezető index a pozitív tartományban áll, első helyen pedig az olasz tőzsde halad 1 százalék feletti pluszával.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A német parkettről kiemelhető még a Lufthansa jó teljesítménye, ugyanis az árfolyama 2 százalék felett drágul, mivel tegnap este közölte, hogy csökkennek fapados egységének idei költségei, és ezzel együtt megfelelően halad reorganizációs programja is, amitől 2015-re jelentős javulást vár az üzemi eredmény tekintetében.

USA

Az amerikai határidő indexek kisebb emelkedést jeleznek előre, azok után, hogy tegnap méretesebb mínuszok jöttek össze. Ma nem teszik közzé a foglalkoztatási adatokat és a munkanélküliségi ráta alakulását az USA-ból, ezért a piaci szereplők inkább a jegybanki tagok beszédeire figyelhetnek majd.

Ugyanis nyilatkozik ma a dallasi és a richmondi Fed elnöke is, bár ők nem tagjai a központi bank döntéshozó testületének, azonban mégis érdekes mit gondolnak a gazdaság helyzetéről, vagy a jelenlegi kormányzati leállásról. Mikrofonok elé lép viszont a New York-i Fed-elnök is, aki már rendelkezik döntéshozói joggal, így az ő szavainak még nagyobb hatása lehet.