2,5 százalékos eséssel kezdett bele a mai kereskedésbe az OMV, mivel az előző negyedévhez és a tavalyi év azonos időszakához képest is lényegesen rosszabb finomítói árrést ért el a cég, illetve a gáz értékesítés is halvány lett, továbbá a napi szénhidrogén kitermelés 2011 első negyedéve óta nem látott mélységbe esett vissza. 

Az osztrák ATX index legrosszabban teljesítő komponense ma az OMV. Az olajipari vállalat ma reggel tette közzé a szokásos, negyedéves teljesítményére vonatkozó számokat, amiket rendszeresen a negyedéves gyorsjelentést megelőzően szokott publikálni a vállalat. A beszámolót majd november 7-én teszi közzé a vállalat.

Az árfolyam reakcióból látható, hogy csalódást okozó számokat tett közzé a régió egyik legnagyobb olajcége.

OMV napi grafikonForrás: Bloomberg

 A líbiai polgárháború óta nem volt ilyen alacsony a kitermelés

Az OMV napi szénhidrogén kitermelése drasztikusan visszaesett a harmadik negyedév során, csupán 275 ezer hordónyit tudtak elérni, holott egy évvel korábban még 309 ezer hordó volt a teljesítmény, ráadásul a második negyedévben is még naponta 297 ezer hordónyi szénhidrogént tudtak a felszínre hozni.

A visszaesés hátterében az olajcég szerint több leállás húzódik. Líbiában, Jemenben és Új-Zélandon is gondok voltak a kitermeléssel, igaz utóbbi esetében javítási munkálatokat végeztek. A napi 275 ezer hordós teljesítményre egyébként 2011 első negyedévében volt utoljára példa, amikor a líbiai polgárháború miatt leállt az ottani operáció. A kitermelési problémák egy része ugyanakkor már korábban is tudott volt, erről az OMV is beszámolt.

Némi vigaszt adhat az OMV számára, hogy a cégcsoportba tartozó román Petrom kitermelése továbbra is stabilnak mondható.

Forrás: OMV, Investor.hu

 

A negyedév során ugyan a dollár gyengült az euróval szemben, de ezt kompenzálni tudta a negyedév során emelkedő olajár. Ugyanakkor az OMV eladási számai gyengébbek lehetnek a második negyedévben elérttől.

A mai dokumentum egyik érdekessége talán az, hogy a cég nagyjából 100 millió euró értékű leírást hajt végre kutatáshoz és kitermeléshez kapcsolódó kurdisztáni eszközökön, illetve néhány ausztriai eszköz esetében.

A finomítói környezet továbbra is csapni való

A finomítói környezet továbbra is rendkívül kedvezőtlen az olajipari cégek számára. Az OMV által számított árrés 1,17 dollárra zsugorodott, úgy, hogy a második negyedév során ennek még a több mint a dupláját érte el a vállalat, egy évvel korábban pedig 5,24 dollár volt a hordónkénti margin.

Az árrés legutoljára az OMV szerint 2009 negyedik negyedévében volt ennyire alacsony. A mostani folyamatban szerepe volt annak is, hogy az üzemanyag árrések gyengék voltak, az Ural típusú olaj prémiummal forgott a Brenthez képest a rosszabb minősége ellenére.

Forrás: OMV, Investor.hu

 

A szezonálisan erősebb nyári időszak miatt javulást lehetett látni az értékesítési számokban az OMV szerint.

Csökkent a gázértékesítés

Negyedéves szinten 14 százalékot esett vissza a gázértékesítés az OMV esetében, főként az EconGas kereskedési aktivitásának csökkentése miatt. Az EconGas árrése még mindig negatív volt a társaság szerint, mivel a hosszú távú olajárhoz kötött szerződéses ár és az elosztóknál lévő ár között nagy a különbség.

A sok rossz hírt kompenzálhatja az, hogy a társaság adózása alacsonyabb lehet a második negyedévhez viszonyítva, leginkább a visszaeső líbiai kitermelés miatt.