Az adóhatóság vasalja be az elmaradt kamarai díjat

Vágólapra másolva!
Lehetnek olyan cégek, akik idén már befizették a kamarai díjat, mégis követelni fogja rajtuk az adóhatóság. Azért lehet így, mert ilyenkor a tavalyi elmaradt díj befizetésének veszik az idén beérkező összeget.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) adja át a be nem érkező kamarai díjak ügyét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) - írta a Magyar Nemzet.

A cégeknek tavaly óta minden évben 5000 forintos díjat kell fizetniük, és regisztráltatniuk magukat a kamaránál. Ennek ellenére sok esetben a cégek nem tesznek eleget ennek a kötelezettségnek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például a vállalkozások fele még nem fizetett.

Dunai Péter, az MKIK főtitkára azt mondta a lapnak, hogy Baranya megyében 50 ügyet adtak át az adóhatóságnak. "Az érintett vállalkozók nem utalták át az idei vagy a tavalyi, esetleg mindkét esztendőre szóló összeget" - mondta a vezető.

Összességében tavaly 540 ezer vállalkozás fizette be a díjat, idén eddig 390 ezer cég küldte el az 5000 forintot. Az alacsonyabb szám nem csak a hanyagságból fakad, hanem abból is, hogy idén már sok cég az agrárkamarához tartozik, így nekik nem kell fizetni az 5000 forintos díjat az iparkamarának.

Dunai Péter szerint több olyan cég is akad, amely tavaly nem fizetett, idén viszont igen. Ilyenkor azonban az idén beérkező 5000 forintot a tavalyi elmaradás pótlására könyvelik el, így lehetnek olyan cégek, amelyektől a NAV az idei díjat fogja követelni, holott a cég úgy tudja, épp az ideit fizette be.

A NAV az eljárásért 5000 forint díjat számol fel, így aki egy évi díjjal maradt el 10 ezer, aki mindkét évi díjjal tartozik 15 ezer forint befizetésére számíthat.

A kamarai díj egyik célja az, hogy az alvó és fiktív cégeket kiszűrje. A kamara azt ígéri, fel fognak lépni ezek ellen.