Gyomor és bélrendszeri tünetekkel, hasmenéssel, hányással, lázzal járó megbetegedések fordultak elő az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói között - közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal.

A múlt szerda óta összesen százan jelentkeztek ilyen tünetekkel orvosnál, és az eddig elvégzett vizsgálatok 16 beteg székletéből szalmonella baktériumot mutattak ki – olvasható a közleményben, amely szerint a kormányhivatal a múlt csütörtökön értesült a megbetegedésekről.

Több esetben kórházi kezelésre is szükség volt. A betegek közül 11 jelenleg is kórházban van. A jelentős számú hiányzás miatt az iskola igazgatója saját hatáskörében rendelt el tanítási szünetet a múlt pénteken.

Az eddigi járványügyi vizsgálat felvetette az ételfertőzés gyanúját. A további megbetegedések elkerülésére a főzőkonyha működését felfüggesztették, mivel a helyszíni vizsgálatokon konyhatechnológiai hiányosság derültek ki.

A népegészségügyi szakemberek az iskolában teljes körű fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el, továbbá felhívták a figyelmet a higiénés rendszabályok fokozott betartására. A hiányosságokról a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonság és Állategészségügyi Igazgatóság vizsgálatában megállapította, hogy a tálalókonyha engedély nélkül működik, a kézmosóknál nincs meleg víz, a mosogatását nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő gyakorlat szerint végzik, továbbá a dokumentáció is hiányos.

A főzőkonyhán a higiénia és dokumentáció hiányosságait tapasztalták. Azonosíthatóság és nyomon követhetőség hiánya miatt azonnali hatállyal elrendelték mintegy 30 kilogramm fagyasztott hús forgalomból való kivonását, és a működést a hatóság további intézkedéséig felfüggesztették. A két konyháról összesen 36 mintát vettek. Ezek laboratóriumi vizsgálata még tart.