Vágólapra másolva!
Esni kezdett a Magyar Telekom árfolyama a telekomcég felemás gyorsjelentésére, ami a BUX teljesítményére is hatással van. A többi főbb papír szintén mínuszban mozog az európai részvényindexekkel együtt. Nagy mozgás viszont nincs az európai tőzsdéken, a mínuszok mérsékeltek, mivel a befektetők a mai fontos makroadatokra és jegybanki ülésekre várhatnak.
Vágólapra másolva!

Ütni kezdték a Magyar Telekomot

Kisebb mínuszt szedett össze nyitás után a magyar részvényindex, mely 0,1 százalékot esett. A régióban még így is a legjobban teljesít a BUX, mivel a többi piacon nagyobb mínuszokat szedte össze a részvényindexek. Az osztrák ATX-et az OMV 2,5 százalékos esése húzza lefelé.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A BUX-ot elsősorban a Magyar Telekom hátráltatja, a telekompapír 1 százalékot esett a gyorsjelentése után. Ebben az is szerepet játszhat, hogy a papír vélhetően kikerül az MSCI indexből.

A többi blue-chip szintén nem teljesít jól, az OTP 0,4 százalékot, a Richter 0,3 százalékot, a Mol pedig 0,2 százalékot esett.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A kisebb társaságok részvényei közül a Graphisoft Park egyelőre nem mutat elmozdulást a tegnapi gyorsjelentése után.

A forint erősödni kezdett reggel, és au ezróval szembeni árfolyama 296,3-as szintekig ereszkedett le a tegnapi 297-es szintről. A dollár/forint árfolyama 219,2-nél, a svájci franké 240,4-nél található kora délelőtt.

EURHUF árfolyama Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Tépik a Commerzbankot

A kivárás jellemző az európai tőzsdékre, mivel ma számos fontos amerikai makroadat fog érkezni, emellett az EKB és a Bank of England is kamatdöntő ülést tart. Emiatt a részvényindexek nem mutatnak nagy elmozdulást, és tegnapi záróértékeik közelében, kisebb mínuszban mozognak.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Európából is záporoznak a gyorsjelentések, többek között a Siemens, a Deutsche Telekom, a Commerzbank, két francia nagybank és az ArcelorMittal is közzétette eredményeit.

A Siemens legalább 15 százalékkal nagyobb nyereséget vár az idei évre a tavalyi évhez képest, miután a cég szerint az új vezérigazgató intézkedései lassan kezdenek beérni. A Siemens 1,08 milliárd eurós működési nyereséget ért el a harmadik negyedévben, míg az elemzők csak 997 millió eurót vártak. A Siemens továbbá 4 milliárd eurós saját részvény visszavásárlási programot is meghirdetett a következő 2 évre. Az eredményekre 2 százalékos pluszt szedett össze a részvény.

Vártnál jobban sikerült a Deutsche Telekom gyorsjelentése is, 4,66 milliárd eurós tisztított EBITDA eredményt ért el a német telekomcég a harmadik negyedévben, holott a várakozásokban csak 4,57 milliárd euró szerepelt. A vállalat továbbá fenntartotta éves célkitűzéseit, mely szerint 17,5 milliárd eurós tisztított EBITDA eredményt vár 2013-ra. A Deutsche Telekom részvényei 1,8 százalékot gyengültek nyitás után.

A Commerzbank is kedvező jelentést tett közzé, a harmadik negyedéves nettó nyereség 77 millió eurót tett ki, míg az elemzők csak 32 millió eurót vártak. Főleg az alacsony adófizetési kötelezettségek miatt alakult ilyen jól a német bank harmadik negyedéve. Az eredményekre 6 százalékot ugrott a részvények árfolyama.

Ugyanakkor a Société Générale és a Crédit Agricole negyedéves gyorsjelentése gyengére sikeredett, előbbi 534 milliós nyereséget ért el (várt: 635 millió euró), míg utóbbi 728 milliós profitról számolt be (várt: 879 millió euró). Mindkét bank főleg az elmélyülő pénzügyi válság okozta problémákkal küzd.