Több bort Magyarországnak!

2013.11.08. 17:02

A magyar bortermelés visszaesett tavaly, ezért sok importborra volt szükség. A következő években megújítaná a kormányzat a borászatot, ehhez 9 milliárd forinttal több uniós támogatás áll rendelkezésre.

Magyarország a következő ötéves időszakban 145,5 millió euró (43 milliárd forint) felhasználására jogosult a szőlő- és bortermelés uniós támogatási keretéből, ami több mint 30 millió eurós (9 milliárd forint) növekedést jelent – mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A Szent Márton-napi újborünnepen tartott előadásában arról beszélt, hogy a hazai bortermelés a 2008-as 3,5 millió hektoliterről 2012-re 1,81 millió hektoliterre csökkent. A 2013-as adatok szerint 2,6 millió hektoliter bor előállításának van realitása a 65 ezer hektár szőlőterületről.

A helyettes államtitkár jelezte, hogy a hazai bortermelés visszaesése növelte az importot, amely a 2009-es 157 ezer hektoliterről 2011-re 619 ezer hektoliterre nőtt. Abban reménykedik, hogy a megnövelt uniós támogatás felhasználásával megújul a borászati géppark és a technológia, és gyorsul az ültetvények szerkezetátalakítása is.

Fontosnak nevezte, hogy az Európai Unióban 2015. december 1-jén megszűnik a telepítési jogok rendszere, amit az engedélyezés rendszere vált fel. Az engedélyezési rendszer lényege, hogy a termelési potenciálban, korlátozott mértékben, megengedett a növekedés, amelynek mértéke évente 1 százalék lehet. Ez Magyarország esetében évente 650 hektárt szőlőterület-növekedést jelenthet.

A helyettes államtitkár a kutatás-fejlesztés és a képzés szempontjából kiemelkedőnek nevezte, hogy 2014. január 1-jével megalakul a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, amelyen belül létrejön a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, melynek része lesz a kecskeméti kutatóállomás.

Magyarországon évente 3 millió hektoliter bor termelése jelenti az egyensúlyi mennyiséget, ha kevesebbet állítanak elő, akkor azt főleg olasz borok importjával pótolják. A soltvadkerti hegyközség 3 ezer hektárján legnagyobb mennyiségben bianca, cserszegi fűszeres, kékfrankos és ezerjó fajtákat termesztenek.