Imádják az európai bankokat az USA-ban

Vágólapra másolva!
Dollármilliárdos tételben fogadnak az eurózóna bankjainak talpraállására az amerikai alapkezelők. A szakértők arra spekulálnak, hogy a zóna gazdaságának folyamatos javulása a bankokra is kedvező hatással lesz, így egyre nagyobb magasságokba kúszhat a pénzintézetek részvényeinek árfolyama. 
Vágólapra másolva!

Már több milliárd dollárért vásároltak az európai bankpapírokból az amerikai alapkezelők az elmúlt négy hónapban - írja a Financial Times.

  • Június óta 40 százalékkal növelték a 10 legnagyobb európai bank részvényeinek pozícióit az amerikai alapkezelők, és már 33 milliárd eurónyi ilyen papírral rendelkeznek.
  • A szakértők a kedvező második negyedéves GDP-adat után lettek optimisták, mivel a statisztika azt mutatta, hogy az eurózóna maga mögött hagyta történetének leghosszabb recesszióját. A befektetők arra számítanak, hogy a gazdasági javulás lassan, de folytatódni fog az eurózónában.
  • Jason White, a T Rowe Price portfóliókezelője szerint az európai bankpapírok kifejezetten olcsóvá váltak, és a javuló konjuktúra jó katalizátor lehet ezeknek a részvényeknek.
  • Erősítheti az optimizmust, hogy az EKB átfogó ellenőrzésre készül az eurózóna bankjainál, mely a pénzintézetek eszközminőségét fogja megvizsgálni egy stressz-teszttel együtt. A bankszektor "átvilágításának" célja, hogy elhallgattasák azokat a hangokat, melyek szerint a bankok tele vannak rossz eszközökkel.
  • Számos más alapkezelő is nagy fantáziát lát az európai bankszektorban, a K&H a legutóbbi konferenciáján fejtette ki, hogy érdemes lehet felülsúlyozni a spanyol és olasz bankrészvényeket.

Az európai bankpapírok remek teljesítményt mutatnak eddig, és idén már több mint 12 százalékot menetelt a Stoxx Europe 600 indexben lévő bankpapírok árfolyama.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]