Mennyit érhet a Chrysler?

Vágólapra másolva!
Akár 16 milliárd dolláros, de ennél lényegesen kevesebb, 9 milliárdos is lehet majd a Chrysler tőzsdei kibocsátása a Bloombergnek nyilatkozó források szerint. A Fiat régóta szeretné megszerezni az amerikai szakszervezet részesedését, de az árban nem tudtak megállapodni.
Vágólapra másolva!
  • 9 és 16 milliárd dollár közötti is lehet a Chrysler tőzsdei kibocsátása, írja a Bloomberg egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva. Egy másik forrás már sokkal szűkebb sávot (10-11 milliárd dollár) mondott a Bloombergnek. Persze ezek messze nem kőbe vésett számok, még akár jelentősen is eltérhet ettől a végleges összeg. A kibocsátásra akár már decemberben sor kerülhet.
  • A Chrysler legnagyobb tulajdonosa a Fiat már régóta szeretné az amerikai gyártót teljes irányítása alá vonni, nem titkoltan azért, hogy javítsa nyereségességét a kiválóan teljesítő amerikai autópiacon.
  • Az autóipari munkások szakszervezetének (VEBA) kezében van a Chrysler másik, 41 százalékos pakkja, amit ő csak jóval magasabb összegért adna el, mint amit a Fiat kínált érte korábban.
  • Ha 10 milliárd dolláros cégértékkel számolunk, akkor a VEBA részesedésének értéke 4,15 milliárd dollár lenne, ami nagyjából megfelel annak, amit az olasz cég szerint egyébként ér a Chrysler (4,2 milliárd dollár).
  • Az olaszok vezére Ergio Marchionne körülbelül egy milliárddal kevesebbet ajánlott a VEBA-nak, és azt mondta, hogy "ha ők öt millárdot, vagy többet akarnak, akkor inkább vegyenek egy lottó szelvényt.
  • Persze van olyan elemzőház is (UBS), aki szerint a Chrysler megér 13 milliárd dollárt is, ami így a VEBA pakkját 5,6 milliárdra értékelné.
  • Vagyis a kérdés még továbbra is nyitva marad, hogy mekkora lehet majd a végleges IPO ár.