Később mehet tőzsdére a Chrysler

Vágólapra másolva!
Csúszik a Chrysler tőzsdére lépése, mivel a Fiat mai közleménye szerint nem érdemes idén véghezvinni az IPO-t. 
Vágólapra másolva!
  • A Chrysler többségi tulajdonosa, a Fiat bejelentette, hogy az IPO idén már nem fog megvalósulni.
  • A vállalat tovább folytatja a kibocsátás megfelelő lebonyolításához szükséges intézkedéseket, hogy a tőzsdére lépés 2014 első negyedévében megvalósulhasson.
  • A Chrysler tőzsdére lépéséről múlt héten jelentek meg új hírek, melyek szerint akár 16 milliárd dollárnyi részvényt dobhat piacra az autógyártó az elsődleges részvénykibocsátás során.
  • A hírekre tovább esett a Fiat árfolyama, mely 1 százalékos mínuszban található.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.