Befeszültek a britek a kelet-európai vendégmunkásoktól

Vágólapra másolva!
A brit kormányfő szerint új alapokra kell helyezni a munkaerő szabad mozgását az Európai Unión belül, mivel bebizonyosodott, hogy a jelenlegi szabályozás rossz
Vágólapra másolva!

David Cameron mindezt a Financial Times-ban írta (a cikk ingyenes regisztráció után olvasható), és szerinte a jelenlegi szabályozás hátulütőit a közép-kelet-európából tömegesen érkező vendégmunkások mutatták meg.

Pontos adatok ugyan nem ismertek, de szakemberek az év elején úgy becsülték, hogy mintegy 300 ezer magyar dolgozik Nagy Britanniában, többségük Londonban. Ez a szám az év során valószínűleg növekedhetett.

Cameron "monumentális hibának" nevezte, hogy a Munkáspárt vezette előző brit kormány nem élt az átmeneti bevándorlási korlátozások lehetőségével az EU 2004-es keleti bővítése után. Január 1-jén ráadásul Romániával és Bulgáriával szemben is lejár a Nagy Britanniában érvényben lévő átmeneti, hétéves korlátozás, ami miatt szintén sokan aggódnak. Cameron rávilágít, hogy ő is "osztja ezeket az aggodalmakat".

A kormányfő ezzel együtt radikális változásokat jelentett be a vendégmunkások szociális ellátásában.

A többi uniós országból érkezők a jövőben nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek anyagi jellegű szociális juttatásokat. Ha ilyen támogatásra az első három hónap után is szükségük lesz, legfeljebb hat hónapig részesülhetnek e támogatásokban, kivéve, ha bizonyíthatóan valós esélyük van arra, hogy álláshoz jutnak.

A kelet-európai vendégmunkások ügye egy jó ideje terítéken van a brit közéletben, és hatalamas belpolitikai vitákat kavar. A szabad munkaerőáramlást munkáspárti és konzervatív politikusok is nevezték már "hatalmas hibának", miközben többen érvelnek azzal is, hogy a bevándorlókkal Nagy Britannia gazdasága valójában jól jár.