Vágólapra másolva!
Remekeltek ma a magyar részvények, melynek köszönhetően a BUX is nagy pluszban fejezte be a kereskedést. A Mol és a Magyar Telekom egész nap jól teljesített, és a Kúria döntése után csatlakozni tudott hozzájuk az OTP is. Európában és Amerikában szintén veszik a papírokat, a befektetők leginkább a kedvező ipari makroadatoknak örülhettek meg.
Vágólapra másolva!

A Kúria döntése után lendületbe jött az OTP, mely 4 százalék feletti pluszban is járt, amiből végül 2,8 százalékot tudott megőrizni zárásra. A Mol szintén remekelt, és 2,4 százalékot erősödött, míg a Richter a reggeli nagyobb emelkedés után sokáig mínuszban mozgott, ahonnan zárásra ki tudott kerülni, és 0,8 százalékot drágult. A Magyar Telekom is jó formában volt, és 1,4 százalékot drágult.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Ezek következtében a BUX is nagy raliba kezdett, és végül 1,9 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A magyar részvényindex ezzel messze felülteljesítette régiós társait.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Az OTP-hez hasonlóan a forintot is megtépték a Kúria döntésére, és a magyar deviza euróval szembeni árfolyama 299 közelében is megfordult a nap eleji 301 fölötti szintek után. A forint késő délután kissé korrigált, és 299,7-ig tért vissza a jegyzése. A dollár/forint árfolyama 217,6-nál, a svájci franké 245,4-nél jár.

EURHUF árfolyama Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Európában tart a jó hangulat, amit a délelőtti makroadatok okoztak. A főbb részvényindexek nagy pluszban találhatóak zárás előtt, a legjobban teljesítő olasz FTSE/MIB 2 százalékot menetelt.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Amerikában is nagyobb emelkedés kezdődött, az S&P 500 már 0,7 százalékot, a Dow Jones 0,9 százalékot, a Nasdaq 0,7 százalékot erősödött.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A délután közzétett makroadatok felemásan sikerültek, a New-York-i Fed index 1 pontra emelkedett decemberben a novemberi -2,2 pontról. Ez a feldolgozóipar bővüléséről árulkodott, az elemzők viszont 5 pontos értékre számítottak, így kisebb csalódást okozott az index. Az amerikai ipari termelés pedig 1,1 százalékkal növekedett novemberben havi alapon (várt: 0,6%).

A részvények közül kifejezetten jól teljesítenek az AIG papírok, melyek 1,4 százalékot emelkedtek, az az AerCap Holdings már 34 százalékkal szárnyal a két cég között létrejött ügyletnek köszönhetően.

A Sprint is 0,8 százalékot drágult, mivel a pletykák szerint ajánlatot tehet a T-Mobile USA felvásárlására.