A HP lehet az év befektetése

Vágólapra másolva!
Visszatért kegyeinkbe a világ hajdan volt legnagyobb PC-gyártója. A részvényen tavaly már szépen kereshetett, aki követte az Investor.hu-t, de idén is tetszetős potenciált látunk a papírban. A kulcspiacain megállt a zuhanás, sőt, akár nem várt növekedés jöhet 2014-ben, miközben a HP még mindig az egyik legolcsóbb részvény az egész amerikai részvénypiacon.
Vágólapra másolva!

2013 első felében nagy kedvencünk volt a HP, többször is írtunk a részvényben rejlő lehetőségekről, már januárban. Szinte tökéletesen kaptuk el a fordulatot, hiszen épp akkor emlegettük a vételt, amikor csúcson volt az eladásra buzdító elemzői ajánlások részaránya (és mélyponton a vételre buzdítóké), az árfolyam pedig alig mászott el a sokéves mélypontról.

Forrás: Investor.hu

Most közel dupla annyit ér a részvény, akkori ötletünkhöz pedig egyre több elemző csatlakozik a piacon, szépen nő a vételi ajánlások aránya, és csökken az eladásoké.

Ez persze kevés lenne ahhoz, hogy még mindig vonzónak találjuk a HP-t, úgyhogy a megfontolás ezúttal kicsit más. 2013-ban úgy láttuk, hogy hiába került hatalmas gödörbe a HP, a piaci hangulat körülötte még ehhez képest is túlzóan negatívvá vált, és lényegében a cég összeomlását vetítette előre.

Mostanra a helyzet átalakult: a HP megindult a kilábalás útján, és a kulcspiacai is stabilizálódni látszódnak. Az értékeltsége viszont még mindig rendkívül alacsony, az elemzői prognózisok pedig pesszimisták. Nem teljesen kockázat nélküli persze a felvetésünk, mert egyfelől a közelgő részvénypiaci korrekció a HP-ra is rányomhatja a bélyegét, másfelől pedig a hasonló piacokon működő cégek gyorsjelentései nem voltak hibátlanok az elmúlt napokban.

Akar azonnal értesülni a hasonló ötleteinkről?

A HP-ra vonatkozó kereskedési ötletünket egy héttel ezelőtt, az árfolyam kitörése előtt küldtük el az Investor Trader ügyfeleinek. Ne maradjon le a legjobb ötletekről, nyisson számlát, és iratkozzon fel a hírleveleinkre!

Tetszetős a technikai kép

A technikai kép ismét rendkívül látványos. A formálódó kitörés rövid távon is lendületet adhat a részvénynek, de az igazi kakaó a heti grafikonon kialakult formációban van. Ha valóban eléri az alakzatból várható szinteket a papír, akkor az még tekintélyes felértékelődési potenciált jelent.

A heti grafikonon ugyanis hatalmas fordított fej-váll alakzat mutatkozik.A nyakvonalat ugyan többféleképpen is definiálhatjuk, de mindegyik alapján kilépett az alakzatból a részvény. Ez 40 dollár körüli célszintet eredményez az alakzat magasságát alapul véve, de fontos hangsúlyozni, hogy mivel az alakzat két és fél évig formálódott, az ebből következő „célszint” is hasonló időtávra értendő.

A HP heti grafikonja. Forrás: Investor.hu

30 dollárnál markáns ellenállás akadályozhatja az emelkedést, itt akadt el a napokban az árfolyam, és akár tartósan is feltartóztathatja a HP-t. Ezzel együtt a trendfordító alakzatunk alapján kellően nagy esélyt látunk a tartósabb emelkedésre. A 40 dolláros cél előtt 39,3 dollárnál húzódik viszont még egy fontos szint, konzervatív módon inkább ezt tekinthetjük technikai célárnak.

A napi grafikonon ráadásul stabilian kitört a HP egy kisebb emelkedő háromszögből. Az alakzat magasságából számított célszint 32 dollárra esik, így ha hihetünk ennek a formációnak, a fentebb említett 30 dolláros ellenállás is csak ideig-óráig jelenthet akadályt. A trendet az emelkedő 50 napos mozgóátlag is támogatja.

A HP napi grafikonja. Forrás: Investor.hu

A HP-ra vonatkozó kereskedési ötletünket egyébként az Investor Trader ügyfelei már egy hete, a kitörés pillanatában megkaphatták, azóta már közel 5 százalékot emelkedett az árfolyam. A hosszú távú kép alapján, azaz 38 dollár közeli célszinttel számítva még most sem feltétlenül rossz ötlet a beszállás, feltéve, hogy veszteségvágó megbízásunkat (stop-loss) valamivel 26 dollár alá helyezzük el. Így a reménybeli nyereségünk több mint kétszerese lehet a legrosszabb esetben elvesztett összegnek.

Lássuk az üzletet!

A HP mindeközben üzleti értelemben is mind stabilabb lábakon áll, bár megítélése még mindig nagyban függ a PC-piac kilátásaitól, pedig a cég bevételeinek kevesebb, mint 30 százaléka, üzemi eredményének pedig 12 százaléka származik a személyi számítástechnikából. A legnagyobb részt a vállalati megoldások (hardverek és szolgáltatások) adják, a cég kilátásait egyre inkább utóbbi szegmens befolyásolja.

Forrás: Investor.hu

A PC-piac ugyanakkor túl van a legnehezebb éveken, ami a HP eddigi vesszőfutásának végét is jelentheti. Nagy növekedésre nem érdemes számítani ezen a piacon persze, de a kétszámjegyű éves zsugorodásnak vége, 2014-ben már stagnálás várható az értékesítésekben. Ez a HP személyi számítástechnikával foglakozó üzletágában is fellélegzést hozhat.

A PC-piaccal kapcsolatos várakozások túlzóan negatívvá is válhattak. A legtöbb piackutató csúnyán megégette magát a korábbi prognózisokkal, az elmúlt évek összeomlása miatt pedig könnyen lehet, hogy akkor sem fognak tudni növekedést előre jelezni, ha esetleg mégis lesz. De ha nincs is látványos növekedés, az újabb durva negatív meglepetés esélye már alacsony.

Forrás: IDC, Investor.hu

A piaci átlagnál kisebb visszaesést mutató üzleti vásárlásokban a HP őrzi piacvezető pozícióját, bár a piac egészét tekintve elveszítette az első helyet. Az előttünk álló években a PC-piacon egyre inkább az üzleti felhasználók dominálnak, míg a tabletek előretörése a háztartásokban egyre inkább kiszorítja a PC-ket (a háztartások jelenleg a PC-piac 50 százalékát, a vállalatok a 35 százalékát adják).

Forrás: Investor.hu

A PC-piachoz hasonló stabilizálódás vár a nyomtatási piacra. Szintén zsugorodó szegmens, amelyben nagy fordulatra nem számíthatunk, de a HP szegmensei közül a legmagasabb üzemi eredményhányaddal működő, így a készpénztermelés szempontjából fontos üzletág, ahol ráadásul egy-két innováció, főként a 3D nyomtatás azért tartogat még érdekes lehetőségeket. Az elmúlt negyedévben itt és a vállalati szegmensben is növelte eredményességét a HP.

Forrás: Investor.hu

A vállalati IT-piac is érezhetően magára találhat 2014-ben a vállalati profitok emelkedésével, a tavalyi stagnálás után 3-4 százalékos fellendülés jöhet idén. Ez egyfelől az eddig halogatott PC-vásárlások bepótlását, másfelől a nagyvállalati megoldások iránti igény élénkülését hozhatja. A HP nagyvállalati hardverüzletága (Enterprise Group) több fontos szegmensben is egyre jobb pozíciókkal rendelkezik.

Mindezek alapján mindhárom meghatározó szegmensben megállhat a bevételek zsugorodása idén, sőt, a nyomtatás és a vállalati szegmens üzemi eredmény szintjén is stagnálásig, vagy enyhe növekedésig tornászhatja fel magát, miközben a PC-piac is tartogathat kellemes meglepetéseket.

Forrás: Investor.hu

Meg Whitman vezérigazgatónő ráadásul mostanra kisöpörte a legsúlyosabb csontvázakat a szekrényből. A HP súlyos, sok milliárd dolláros leírásokat könyvelt el korábbi elhibázott akvizíciói nyomán, de ez úgy tűnik, már a múlté, a hatékonyságot és a kutatás-fejlesztési eredményeket fontos átszervezésekkel is javítja a menedzsment.

Az eredményességet a költségek csökkentésével is minden áron növelné a menedzsment, a 2012 végén megkezdett elbocsátási hullámot tavaly ősszel 5 ezer fővel 34 ezer főre bővítették. A leépítések mellett a menedzsment rendkívül józan és óvatos kijelentéseket tesz, kordában tartva a hangulatot, miközben az intézkedések már látható pozitív nyomot hagyhatnak a profitabilitáson.

Már nem a puszta lét a kérdés

A HP elemzői megítélése is folyamatosan javul, ahogy legelső ábránkon is bemutattuk, a negatív ajánlások visszaszorulóban vannak, miközben az egy részvényre jutó profitra vonatkozó várakozások is növekedésnek indultak. Részben ez hajtotta a részvény tavalyi szárnyalását is.

Forrás: Investor.hu

Tavaly egyik fő érvünk a short pozíciók túlzó aránya volt, azaz a piacon forgó részvények túl nagy része szerepelt az árfolyam esésére játszó pozícióban. Ez az arány a "normális” szint közelébe esett, ez volt az egyik fő vételi erő tavaly.

A shortállomány csökkenése persze a vételi erő csökkenését is jelentheti, de arra is világosan utal, hogy míg egy éve a cég túlélése volt kétséges, most már sokkal inkább a talpra állás a fő téma. Ezzel együtt még további shortzárásokra is van tér, ami pont a szükséges apró lökést adhatja meg a kitöréshez.

Forrás: Investor.hu

A részvény értékeltsége ráadásul továbbra is rendkívül alacsony. Az elmúlt egy évben nem szűkült az S&P500 indexhez viszonyított diszkont: a HP előretekintő P/E rátája folyamatosan 50-60 százalékkal alacsonyabb, mint az index átlaga. A HP ugyan az elmúlt 5 év saját átlagos P/E rátája mellett forog, de az elmúlt tíz év átlagától még mindig nagyon le van maradva, hiszen a mostaninál sokkal szebb napokat is megélt a papír.

Forrás: Investor.hu

Még az alacsony növekedési kilátásokat figyelembe véve is túlzóan gyengének tűnik az értékeltség. A várt EBITDA-növekedés és az előretekintő EV/EBITDA ráta alapján az S&P500 egyik legalacsonyabban értékelt részvénye a HP az 5 körüli EV/EBITDA rátájával. Ez még úgy is látványos, hogy tudjuk, általánosságban már inkább felülértékelt az amerikai részvénypiac.

Forrás: Investor.hu

Ugyanez igaz a szorosabb versenytársakkal összevetve, akár nyomtatógyártókat, akár hardvercégeket, akár nagyvállalati IT-cégeket veszünk alapul, a HP rendelkezik a legalacsonyabb P/E rátával. Ha a növekedési várakozások túlzóan visszafogottnak bizonyulnak, és jobban teljesít a HP az előttünk álló években a várt néhány százalékos növekedésnél, akkor ez a relatív alulértékeltség még mélyebbnek tűnik majd.

Vannak azért nagyon fontos kockázatok is

A HP teljesen lemaradt a mobilforradalomról. A korábban felvásárolt WebOS mobil operációs rendszerrel nem tudtak mit kezdeni, legutóbb már az LG mutatott be a szoftverre épülő okostévét. A HP a napokban androidos okostelefont jelentett be, kifejezetten a fejlődő országok piacát célozva, de ezt inkább kétségbeesett, mint hasznos lépésnek látjuk. Főként mivel a termékről nem sok információ érhető el.

A PC- és nyomtatópiac emellett továbbra is nagyon sérülékeny. Ha várakozásokkal szemben további zsugorodás következik rövid távon is, akkor az alááshatja a HP stabilizációs törekvéseit. A vállalati IT-piacon pedig rendkívül erős a verseny, így itt sem garantált a HP sikere.

A PC-szegmensben rendkívül alacsony profitabilitással működik a HP. Ez lehetőség, ha sikerül növelni a marginokat, de ha így marad, akkor az üzletág továbbra is visszahúzhatja a lényegesen magasabb profitabilitással működő szegmensek eredményét.

A nagyvállalati szolgáltatások, tanácsadás terén a HP még mindig gyengélkedik, ennek a szegmensnek az eredményessége látványosan elmarad a HP vállalati hardvereket kínáló üzletágától. A piac növekedése viszont jelentős részben a szolgáltatások frontján mehet végbe.

A HP relatív alulértékeltsége részben a széles részvénypiaci értékeltségek drasztikus emelkedésének tudható be. Ha a vállalati eredmények nem igazolják vissza a részvénypiaci értékeltségeket, akkor akár szélesebb és mélyebb korrekció is kibontakozhat, ami a HP-t sem kíméli, dacára a relatív alulértékeltségének.

A kilábalás a gödörből már most is jókora késésben van, a menedzsment csak részben tudott megfelelni a saját célkitűzéseinek. Minél később áll meg a zsugorodás, és tud ismét meggyőző növekedő pályára állni a cég, annál nagyobb eséllyel veszíthetik el a türelmüket a befektetők.

Továbbra is jelentős a nettó hitelállomány a HP mérlegében, 2013. október végén több mint 10 milliárd dollár volt a készpénzállománnyal csökkentett tartozás. Ez az emelkedő kötvényhozamok miatt emelkedő kamatkiadások miatt ronthatja a cég eredményességét.

Vonzó az összkép

Mindezt összefoglalva nagyobb esélyt látunk rá, hogy 2014-ben is jól teljesítsen a HP, mintsem hogy drámai módon megtörjön a tavaly összeszedett lendület. A részvény a rövid távon is vonzó technikai kép ellenére ugyanakkor hosszabb távú befektetésnek tekinthető, és elképzelhető, hogy időközben egy mélyebb korrekciót is át kell vészelni, különösen ha az egész amerikai piacon úrrá lesz egy átmeneti visszaesés. De a HP megint egyik fontos kedvenc papírunkká vált.