Vágólapra másolva!
Nagyon valószínű, hogy egy euróért a Széchenyi Bank – pontosabban a magyar állam – veszi meg a magyarországi Raiffeisen Bankot. Erről ma délután dönt az osztrák pénzintézet vezetése, és az ügy a szerdai kormányülésen folytatódik. Megállapodás esetén az átmenet az év végére fejeződhet be – írja a Napi.hu.
Vágólapra másolva!

A Raiffeisen International AG igazgatósága kedden délután dönt arról, hogy eladja-e magyar leánybankját – az egyik ajánlatot a Széchenyi Kereskedelmi Bank tette. A Napi.hu értesülései szerint a részben állami tulajdonban levő pénzintézet egy, azaz 1 eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 300 forintot) ad a nála nagyságrendekkel nagyobb bankért, viszont a magyar kormány átveszi az összes kinnlevőséget, tartozást, bedőlt hitelt, vagyis az osztrákok fájdalommentesen tudnak kilépni az egyre kaotikusabb magyar bankrendszerből. A Raiffeisen osztrák tulajdonosai kedden egyelőre annyit erősítettek meg, hogy kaptak ajánlatot a magyar érdekeltségre.

Az egyeurós összeg első ránézésre meghökkentően alacsony, hiszen a Raiffeisen Bank a hatodik legnagyobb bank Magyarországon, saját tőkéje tavaly nyáron 105 milliárd forint volt, viszont évek óta veszteséges.

Az állam bankvásárlási szándékáról, a Széchenyi Bankról és annak főtulajdonosáról, Töröcskei Istvánról itt olvashat, a magyar bankszektor kettészakadásáról pedig itt.